Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Onderhoud ZZP's leidt tot verbeteringen

Onderhoud ZZP's leidt tot verbeteringen

Nieuwsbericht, 22 oktober 2007

Op 1 oktober 2007 heeft het ministerie van VWS de set zorgzwaartepakketten (ZZP's) vastgesteld voor het jaar 2008 . Het gaat om de ZZP's voor de Gehandicaptenzorg (GZ), Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en voor de Verpleging en Verzorging (V&V) ZZP's die in 2008 gelden voor de indicatiestelling en bekostiging van de AWBZ-zorg met verblijf.

Bij het maken van productieafspraken over het jaar 2008 - waarvoor binnenkort de voorbereidingen van start gaan - werken zorgkantoren en zorgaanbieders met deze aangepaste set ZZP's.

De zorgzwaartepakketten zijn aangepast tijdens de zogenoemde ZZP-onderhoudsronde.
Alle betrokkenen - (brancheorganisaties van) zorgaanbieders, cliëntenvertegenwoordigers, het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) - hebben meegewerkt aan dit onderhoud.

Bij de aanpassing van de pakketten is tevens gebruik gemaakt van signalen van zorgkantoren en individuele zorgaanbieders en de ervaringen die tijdens de landelijke scoring zijn opgedaan. Veel van de wijzigingen in de pakketsamenstelling betreffen tekstuele verduidelijkingen die het onderscheid tussen de pakketten verbeteren en op sommige plaatsen aanscherpen. In de sector GGZ is ook in de structuur het een en ander gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen in de pakketomschrijvingen staan in een notitie van HHM