Vereniging Nederlandse Gemeenten

Deze week in VNG Magazine: gemeenten kampen vooral met rechts-radicalisme

25.10.2007

Veel gemeenten hebben beperkt zicht op de problematiek van radicalisering. Maar de gemeenten die met incidenten te maken hebben gehad, kampen in hun eigen beleving meer met rechts-radicalisering dan met islamitische radicalisering.

Dat blijkt uit een onderzoek door het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in opdracht van de VNG, waaraan 75 gemeenten hebben deelgenomen. Bij de gemeenten die incidenten meldden, ging het in 27 gevallen om rechts-radicalisme en slechts in acht gevallen om islamitische radicalisering. Gezien de complexiteit van de problematiek, is het volgens de onderzoekers begrijpelijk dat veel gemeenten daar nog weinig inzicht in hebben.

Het is voor het eerst dat er zon omvangrijke peiling onder Nederlandse gemeenten over deze problematiek is gehouden. Het doel van het onderzoek was om een indruk te krijgen van de behoeften van gemeenten aan ondersteuning bij het aanpakken van polarisatie en radicalisering. Gemeenten blijken vooral behoefte te hebben aan handvatten voor signalering voor eerstelijnswerkers. Verder willen ze beschikken over (digitale) informatie over projecten en maatregelen op het gebied van sociale cohesie en bestrijding van polarisatie. Een vragenlijst voor zelfdiagnose om te zien of een aanpak vereist is, staat ook op de lijst. Daarnaast zouden gemeenten geholpen zijn met een format voor afspraken met politie en maatschappelijke instanties.

Zie ook het artikel 'Lonsdale of djellaba nog geen bewijs van radicalisering'.

Dit en meer in VNG Magazine nummer 24.