Socialistische Partij

Bewoners recreatiewoningen zijn geen tweederangs burgers

18-10-2007 * Gisteren debatteerde de Tweede Kamer met minister Cramer over de permanente bewoning van recreatiewoningen. Volgens SP-Tweede Kamerlid Hans van Leeuwen moet er op termijn een einde komen aan deze permanente bewoning, maar moeten er wel netjes met de huidige bewoners worden omgegaan. "De situatie kan niet blijven zoals die nu is. De bewoners van recreatiewoningen vallen nu tussen wal en schip. Het bewonen van hun woning wordt gedoogd, maar ze zijn geen officiële inwoner van hun gemeente. Zij verworden op deze manier tot tweederangs burgers".

Dit wordt treffend geïllustreerd in een internetadvertentie van het park Bos en Heide, waar een recreatiewoning wordt aangeboden die permanent bewoond mag bewonen, maar waar de toekomstige bewoner niet ingeschreven kan worden in de gemeente Ermelo. Je mag er wel wonen, maar je hebt geen recht op uitkering, stemrecht en bijvoorbeeld de WMO.

In het debat erkende de minister die rechtsongelijkheid en zegde toe uit te zoeken of dit opgelost kan worden. Volgens Van Leeuwen zijn er maar twee smaken: "Of de minister geeft de huidige bewoners een persoonsgebonden vrijstelling met daarbij alle rechten die een burger in Nederland heeft, of er is een duidelijk handhavingsbeleid dat permanente bewoning van recreatiewoningen uitsluit.

De SP blijft voorstander van een algemeen vrijstellingsbeleid. Alle mensen die voor 31 oktober 2003 permanent in hun recreatiewoning woonden, mogen dan in hun woning blijven wonen. Iedereen die na deze datum in een recreatiewoning is gaan wonen, recreëert daar. Die groep kan daar dus niet 365 dagen per jaar wonen. "Dat schept duidelijkheid en voorkomt rechtsongelijkheid en willekeur. Daarnaast zorgt het ervoor dat bij het verhuizen of overlijden van de laatste bewoner, de woning weer een gewone recreatiewoning wordt".

Volgens een rapport van het Ruimtelijk Planbureau worden er jaarlijks meer recreatiebungalows gebouwd dan gewone woningen. Met grote regelmaat worden doodgewone campings omgebouwd tot chaletpark. In de periode van 1992 tot 2001 ging het om 24.000 recreatiewoningen in vaak kwetsbaar landelijk gebied. Er verschijnen heuse woonwijken, inclusief hekken en slagbomen. Van Leeuwen: "Gelukkig vindt ook de minister dit niet wenselijk en zal ze op mijn verzoek deze littekens in de groene ruimte betrekken bij haar plan Mooi Nederland'.