Socialistische Partij

Stijging 'vrijwillige' ouderbijdrage onaanvaardbaar

18-10-2007 * De ouderbijdrage moet aan een maximum gebonden worden. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk voor naar aanleiding van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat de ouderbijdragen in het voortgezet onderwijs de laatste jaren enorm zijn gestegen. Van Dijk: "Ruim de helft van de scholen vraagt 100 euro aan ouderbijdragen en 14 procent van de scholen vraagt zelfs meer dan 300 euro! Dat brengt de toegankelijkheid in gevaar, omdat vaak niet duidelijk is dat het om een vrijwillige bijdrage gaat."

De ouderbijdrage is bedoeld voor extra activiteiten, zoals excursies en aanvullend lesmateriaal. Van Dijk: "Idealiter krijgen scholen genoeg overheidsbekostiging voor dit soort zaken. Dat maakt een (hoge) ouderbijdrage overbodig. Veel ouders weten vaak niet eens dat de ouderbijdrage vrijwillig is, omdat scholen dat niet vertellen. Ouders voelen zich dan gedwongen om te betalen of ze gaan op zoek naar een andere school. Dat leidt tot een tweedeling in het onderwijs. Daarom vind ik op zijn minst dat de school in blokletters moet melden dat het om een vrijwillige bijdrage gaat.'

De SP pleit er al jaren voor om de ouderbijdrage overbodig te maken. Van Dijk: 'Zo lang dat nog niet het geval is, willen we een maximum aan de bijdrage stellen. Bijvoorbeeld 25 euro voor het basisonderwijs en 50 euro voor het voortgezet onderwijs. Als we dat niet doen, schieten de bijdragen door het plafond.' Volgens het CBS ontvingen de scholen in 2005 in totaal 122 miljoen euro aan ouderbijdragen. In het jaar 2000 was dat nog 85 miljoen euro.

Van Dijk heeft vragen gesteld over de stijging van de ouderbijdragen. "Scholen hebben de wettelijke plicht aan te geven dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Wij willen weten wat de staatssecretaris van plan is met scholen die dat niet doen. De regering dient daarop toe te zien."

De SP publiceerde in 2004 en 2005 het rapport 'Onwijs duur onderwijs', waaruit blijkt dat de ouderbijdrage steeds hoger wordt. Van Dijk: "Mede dankzij de inzet van de SP is het lesgeld verdwenen en worden de schoolboeken gratis. We laten het niet gebeuren dat door de hoge ouderbijdrage het onderwijs toch weer onbetaalbaar wordt."