GroenLinks

Vlaams voorbeeld verdient navolging

Europa op Nederlandse TV 25 oktober 2007

Wie denkt dat België altijd 10 jaar achterloopt bij Nederland moet zich eens achter de oren krabben. Want op de Vlaamse publieke zender Eén start vanmiddag Villa Politica Europa met Bart Staes. Een initiatief dat navolging verdient, meent GroenLinks.

"Het vertrouwen van de Nederlandse burger in Europa is broos. Meer en betere verslaggeving op de Nederlandse TV zou de kloof die de Nederlanders voelen met het - volgens hen - van bovenop opgelegde beleid uit Brussel kunnen verkleinen.
Een wekelijks half uurtje waarin aandacht besteedt wordt aan de ontwikkelingen in de Europese politiek en de gevolgen die dit heeft voor Nederland, kan ertoe bijdragen dat mensen zich gaan realiseren dat Europa meer inhoudt dan bureaucratie en geldverspilling", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "Maar nog belangrijker is dat mensen door het gebrek aan een dergelijk programma nauwelijks weten wie verantwoordelijk is voor genomen Europese besluiten en wat de toekomst gaat brengen."

Eerdere pogingen
Verschillende Nederlandse omroepen hebben al wel eens een poging gedaan, maar deze programma's werden al snel van de buis gehaald wegens gering succes. Ook als er een wekelijks bulletin zou komen is het onrealistisch te verwachten dat dit programma hoge kijkcijfertoppen zal scheren, maar dat behoort volgens Kathalijne Buitenweg ook niet tot de taken van de Nederlandse publieke omroep. Een goede informatievoorziening behoort echter wel tot de primaire taken.

Zelfs niet op digitaal kanaal
Buitenweg: "In andere Europese landen is het de normaalste zaak van de wereld dat er door de publieke omroepen speciale programma's worden gemaakt over de Europese politieke arena. Het Duitse ZDF heeft zelfs dagelijks 10 minuten ingeruimd om de Europese politiek voor het voetlicht te brengen. En vergeet ook niet de stormachtige ontwikkelingen omtrent digitale televisie waardoor er veel meer zenders beschikbaar zijn voor de kijker. De Nederlandse publieke omroep heeft zelf een kanaal Politiek24 in het leven geroepen, een ideaal platform om de politiek dichter bij de burger te brengen, maar ook hier geen enkele aandacht voor Europa. Nederland kan wat dit betreft een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen."

Geld hoeft ook het probleem niet te zijn. De Nederlandse publieke omroep krijgt vanaf 2008 50 miljoen euro extra te besteden. GroenLinks heeft eind september voorgesteld om 5 miljoen euro daarvan te reserveren voor het maken van een 'Brussel Bulletin'.

Zie ook:

* Jaarlijks 5 miljoen euro voor Brussel Bulletin op TV (28 september)

* Blog Kathalijne: Europa als angstaanjagende spaghetti (8 oktober)

* website Villa Politica
(vanaf vrijdag 26 oktober terug te kijken)