Stichting Natuur en Milieu

Kabinetsplan Schoon en Zuinig is vrijblijvend en haalt doelen niet

25 oktober 2007 - Op maandag 29 oktober 2007 bespreekt de Tweede Kamer het kabinetsplan Schoon en Zuinig het klimaatbeleid van dit kabinet. Stichting Natuur en Milieu is blij dat Schoon en Zuinig een duidelijke trendbreuk vormt met het beleid van vorige kabinetten. Om de klimaatdoelen van het kabinet te kunnen halen moet het plan nog verbeterd worden.

Natuur en Milieu is positief over het gestelde klimaatdoel van 30 procent reductie van broeikasgassen in 2020 ten opzichte van 1990. Dit is in lijn met wat de wetenschappers van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) noodzakelijk achten om onder de grens van 2 graden opwarming te blijven. Positief is ook dat het beleidspakket van Schoon en Zuinig veelomvattend is en een trendbreuk wil realiseren die nodig is voor het halen van de energie- en klimaatdoelen van het kabinet.

Toch is Natuur en Milieu bezorgd omdat uit een beoordeling van het Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) blijkt dat met het beleidsplan Schoon en Zuinig het doel van 30 procent CO2-reductie niet wordt gehaald en pleit voor verbeteringen van het plan:
1. Het kabinet moet extra beleidsmaatregelen formuleren waarmee de doelen wel kunnen worden gehaald. Het groene energieplan Green4sure (www.green4sure.nl) geeft hiervoor suggesties. 2. Het kabinet formuleert nu klimaat- en energiedoelen voor het jaar 2020. Dit is te vrijblijvend voor het huidige kabinet. Er zijn daarom ook heldere tussentijdse doelen nodig waarop het kabinet tegen het einde van de kabinetsperiode afgerekend kan worden. 3. De invoering van een Klimaatwet, net als in Engeland, bouwt zekerheid in. Zon wet geeft aan hoeveel de uitstoot van broeikasgassen periodiek (bijv. jaarlijks of driejaarlijks) omlaag moet om het doel van 30 procent reductie in 2020 te halen. Een klimaatwet biedt bedrijven investeringszekerheid omdat het beleid dan voor lange termijn vaststaat. Ook wordt het succes van het klimaatbeleid minder afhankelijk van de wispelturigheid van de politiek.
4. Er is een reservepakket van beleidsmaatregelen nodig als het Nederlandse of Europese klimaatbeleid minder oplevert dan verwacht. Duidelijk is dat het slagen van Schoon en Zuinig sterk afhankelijk is van Europees klimaatbeleid. Wat doet Nederland als het Europese beleid achterblijft?
5. Het klimaatbeleid moet minder afhankelijk worden van vrijwillige afspraken. Het slagen van het beleid is in de huidige plannen erg afhankelijk van vrijwillige afspraken (convenanten) met het bedrijfsleven. Wetenschappers van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) concludeerden in hun rapport in mei op basis van praktijkervaringen in vele landen echter: "dat het merendeel van convenanten niet meer emissiereducties heeft behaald dan in geval van business-as-usual zou zijn behaald." Dat sluit aan bij soortgelijke conclusies in de Milieubalans 2007.

Schoon en Zuinig op de website van VROM

MNP en ECN over Schoon en Zuinig

Publicatiedatum: 25-10-2007