Gemeente Harlingen

Zeven gemeenten besparen 30% op hun PC's
25-10-2007
Zes gemeenten in Zuidwest-Fryslân die samenwerken in ISZF, en de gemeente Harlingen hebben gezamenlijk hun aankoop van personal computers, notebooks en de aanverwante dienstverlening Europees aanbesteed. Dat geeft deze gemeenten een korting tot 30% op de gebruikelijke aanschafprijs en draagt bij aan een verdere professionalisering van het werk van de ICT-medewerkers van de zeven gemeenten. Deze samenwerking past bij de landelijke lijn waarbij steeds vaker meerdere gemeenten hun krachten bundelen. In opdracht van de zeven gemeenten heeft het ISZF de aanbesteding uitgevoerd. Het raamcontract met de leverancier, Bossers & Cnossen, is op 2 oktober 2007 getekend.

De zeven gemeenten hebben gezamenlijk 900 werkplekken. Na een Europese aanbesteding is als leverancier gekozen voor Bosser & Cnossen uit Groningen. Op basis van kwaliteit en prijs kwam dit bedrijf als beste uit de bus. De raamovereenkomst is voor een periode van twee jaar aangegaan met een optie voor nog twee jaar. Het resultaat van de aanbesteding is een vaste en lage aanschafprijs per werkplek en een goede ondersteuning door de leverancier. In de komende vier jaar zal Bossers & Cnossen alle werkplekken in de zeven gemeenten vervangen.

Deze gezamenlijke aanbesteding is een van de ontwikkelingen die bijdraagt aan de verdere professionalisering van ICT in de zeven gemeenten. De standaardisatie op ICT-gebied neemt hierdoor namelijk toe waardoor het ICT-beheer eenvoudiger en vakkundiger kan worden uitgevoerd. De gemeenten stellen zich als één klant op, de leverancier hanteert voor alle gemeenten dezelfde voorwaarden. De vervanging van de PC's wordt onder regie van het ISZF en de gemeente Harlingen uitgevoerd. Zo kunnen meer werkplekken tegelijkertijd worden vervangen. Het is nu mogelijk op één dag alle PC's binnen een organisatie te vervangen.

Het ICT Samenwerkingsverband Zuidwest Fryslân (ISZF) is een organisatie van de gemeenten Bolsward, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Littenseradiel, Nijefurd en Wûnseradiel. Door in deze organisatie samen te werken, bundelen de gemeenten kennis en ervaring en werken ze samen aan een krachtige, moderne en professionele overheid. ISZF is op
1 januari 2004 opgericht. Het is een van de experimenten van de commissie innovatie openbaar bestuur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties InAxis. In Nederland behoort ISZF tot de pioniers op dit terrein en is deze organisatie een belangrijke inspiratiebron voor meer intergemeentelijke samenwerking op ICT in Nederland.

De beide partners aan de aanbesteding, de gemeente Harlingen (15.465 inwoners) en ISZF (6 gemeenten met rond de 65.000 inwoners), onderzoeken momenteel de mogelijkheid om de samenwerking verder uit te breiden.