Cultural Emergency Response gaf noodhulp moskee, synagoge Afghanistan

25/10/2007 15:18



Prins Claus Fonds



Persbericht
25 oktober 2007

Cultural Emergency Response verleent noodhulp aan moskee en synagoge in Afghanistan

In maart en april 2007 zijn verschillende provincies in Afghanistan getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval. Het Cultural Emergency Response (CER) programma van het Prins Claus Fonds bood onmiddellijke steun ten behoeve van de stabilisering van een synagoge en een moskee in de oude binnenstad van Herat, die beide ernstig zijn beschadigd door de wateroverlast. CER heeft, mede met steun van de Nationale Postcode Loterij, de herstelwerkzaamheden mogelijk gemaakt. De Aga Khan Trust for Culture in Afghanistan voert ze uit.

Het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds verleent 'eerste hulp' aan cultureel erfgoed dat beschadigd of vernietigd is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur.

Yu Aw synagoge
De joodse monumenten in Herat vormen een belangrijke erfenis van wat ooit een grote gemeenschap was in en rond de oude stad. Sinds het vertrek van de joodse gemeenschap in de jaren 1970, heeft de Yu Aw synagoge geen religieuze functie meer gehad. Als gevolg van verwaarlozing zijn de noordelijke koepel en een deel van de zuidelijke gewelven ingestort. Hevige regenval heeft de conditie van het gebouw verder verslechterd. De 25.000 euro van CER draagt bij aan de onmiddellijke stabilisering van de situatie, als eerste stap naar verdere restauratie, waarna het gebouw een nieuwe publieke functie krijgt.

Hafezji moskee
Gebrekkig onderhoud en een ongecontroleerde stadsontwikkeling vormen een bedreiging voor veel religieuze gebouwen in de oude binnenstad van Herat, waaronder ook de Hafezji moskee. Als gevolg van hevige regenval in het voorjaar van 2007 is de conditie van de Hafezji moskee sterk achteruitgegaan, mede door de slecht functionerende waterafvoer. Hierdoor zijn de fundering en bovenbouw van de moskee ernstig aangetast, waardoor instortingsgevaar is ontstaan. CER bood 22.100 euro voor het onmiddellijke herstel van de muren en koepels van de moskee en een upgrading van het waterafvoersysteem.

Presentatie behoud erfgoed Afghanistan, Nieuwe Kerk 7 februari 2008 Jolyon Leslie, Hoofd van de Aga Khan Trust for Culture in Afghanistan, zal ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Verborgen Afghanistan' in de Nieuwe Kerk, Amsterdam, op 7 februari 2008 een presentatie geven over de bescherming en het behoud van cultureel erfgoed in Afghanistan ten tijde van de Taliban en onder de huidige omstandigheden. Deze presentatie wordt georganiseerd in het kader van het CER programma van het Prins Claus Fonds.

Het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds heeft sinds de oprichting in 2003 hulp geboden aan cultureel erfgoed in nood in Irak, Iran, Marokko, Palestina, Jamaica, Sri Lanka, Indonesië, Libanon, Mozambique en Afghanistan. Voor het Prins Claus Fonds is cultuur een basis behoefte en derhalve essentieel voor de mentale overleving van mensen in nood. www.princeclausfund.org

De Aga Khan Trust for Culture draagt bij aan de fysieke, sociale, culturele en economische revitalisatie van gemeenschappen in de islamitische wereld. www.akdn.org/agency/aktc.html.

De Nationale Postcode Loterij steunt het CER programma van het Prins Claus Fonds dit jaar met een extra bijdrage van 200.000 euro uit haar jaarlijkse dertiende trekking. Deze bijdrage stelt het Prins Claus Fonds in staat om de komende 5 jaar meer culturele noodhulpacties uit te voeren. Het Prins Claus Fonds is sinds 2001 een van de 53 goede doelen van de Postcode Loterij. www.postcodeloterij.nl

Informatie over CER:
Iwana Chronis, tel: 070-4274303
i.chronis@princeclausfund.nl

Nadere informatie en beeldmateriaal voor de pers:
Lieke Vervoorn, tel: 070-4274303
l.vervoorn@princeclausfund.nl





http://www.princeclausfund.org