Europees netwerk drugsexperts krijgt virtueel platform

25/10/2007 15:18



VTS Politie Nederland



De website www.endproject.net wordt het hart van de Europese uitwisseling van drugsexpertise. Dit is een van de belangrijkste opbrengsten van de tweedaagse European Network Drugs (END) conferentie die 23 en 24 oktober werd gehouden in Hoofddorp.

De conferentie moest een antwoord geven of een netwerk van drugsexperts in Europees verband levensvatbaar is. De afgevaardigden uit 20 lidstaten bevestigden nut en noodzaak van een dergelijk platform in aansluiting op de reeds bestaande samenwerkingsinitiatieven. Het netwerk maakt de nodige verbindingen.

Het uitwisselingsplatform wordt de reeds bestaande END website. Binnen de conferentie zijn afspraken gemaakt over de opbouw van het publieke en het 'gesloten' gedeelte van de site. Professionals kunnen er kennis halen, brengen of vragen stellen aan collega's. De doelgroep is breder dan politie en justitie, ook wetenschappers of bestuurlijk betrokkenen kunnen toegang krijgen tot delen van de kennis.

Het initiatief komt tegemoet aan de verschillende ontwikkelingsstadia van drugsaanpak en bestrijding die binnen de EU te zien zijn. Met het beschikbaar stellen van o.a. best practices in de aanpak en organisatie en wetenschappelijke achtergronden van drugs en grondstoffen kan ieder land op maat de noodzakelijke kennis afnemen.

Er is gekozen voor een niet bureaucratische, informele organisatievorm. Nederland, België, Roemenie en Zweden, nemen het voortouw in het verder ontwikkelen van het kennisnetwerk.





http://www.politie.nl