54 miljoen euro voor toxicogenomics-initiatief teste n chemische stoffen op veiligheid

TNO actief in initiatief voor de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven

25 oktober 2007 - TNO heeft belangrijke nieuwe fondsen ontvangen als onderdeel van een initiatief van het Netherlands Toxicogenomics Centre (NTC). Het NTC richt zich op de ontwikkeling van in vitro testen in combinatie met genomics, om de mogelijke toxiciteit vast te stellen van chemische stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt in geneesmiddelen en industriële chemicaliën. Deze in vitro testen zullen bijdragen tot de ontwikkeling van waardevolle alternatieven voor de huidige testmethoden die grotendeels afhankelijk zijn van dierproeven. De specifieke rol van TNO binnen het NTC programma richt zich op het beheren en analyseren van de enorme hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd door het initiatief, een taak die bioinformatica wordt genoemd.

Wereldwijd is er bezorgdheid over het huidige gebrek aan kennis over de veiligheid van chemische stoffen. Om mede de chemische veiligheid van stoffen te testen, is sinds kort toxicogenomics in opkomst: een vakgebied dat de invloed onderzoekt van chemische stoffen op genen en hun functie in relatie tot mogelijke toxiciteit. Dr. Rob Stierum, hoofd Toxicogenomics bij TNO: "Via het NTC kan TNO haar wetenschappelijke basis verder uitbreiden om de ontwikkeling van haar portfolio te ondersteunen op het gebied van toxicogenomics en bioinformatica. Bovendien zal TNO een sleutelrol vervullen in het commercialiseren van de kennis die binnen het NTC wordt gegenereerd. Daarnaast zal TNO betrokken zijn bij de ontwikkeling van systemen voor op toxicologie gebaseerde alternatieve teststrategieën voor reproductieve toxicologie."

Het verwerken van de enorme hoeveelheden gegevens vormt vaak een knelpunt in genomics onderzoek. Het team van wetenschappers van TNO heeft onlangs belangrijke vooruitgang geboekt op dit gebied en is in staat om verschillende bioinformatica methoden toe te passen op toxicogenomics datasets. Sinds de oprichting in 2004 heeft het NTC TNO aangewezen als coördinator van de bioinformatica. TNO legt sterk de nadruk op het integreren van eigen datasets met online informatie op deze gebieden om het begrip van toxicogenomics datasets te bevorderen. TNO heeft meer dan 40 jaar ervaring op verschillende gebieden binnen de toxicologie en is daarmee een logische partner om deze nieuwe technologieën samen met industriële partners toe te passen.

Het NTC verenigt de inspanningen van acht gerenommeerde onderzoeksinstituten op het gebied van toxicologie en genomics technologieën: RIVM, TNO, het RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid, Erasmus MC, LUMC, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit en de Universiteit Maastricht (coördinator). Het doel van het NTC is om met behulp van genomics in vitro alternatieven te ontwikkelen voor dierproeven voor het typeren van toxicologische risico's op het gebied van chemische carcinogenese, reproductieve toxicologie, immuuntoxiciteit en orgaantoxiciteit. NTC kondigde onlangs aan dat ze een overheidssubsidie van 25 miljoen euro heeft ontvangen om met behulp van toxicogenomics technologie alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen. Dankzij bijdragen van eigen onderzoeksinstellingen en de industrie kan NTC nu in totaal 54 miljoen euro investeren om kennis en toepassingen op deze gebieden te ontwikkelen.