Gemeente Purmerend

Gemeentelijke zwemdiplomaregeling succesvol

24 oktober 2007

De eerste groep kinderen die is bereikt met de gemeentelijke zwemdiplomaregeling heeft maandagmiddag 22 oktober zwemles gehad. Geen geld, geen tijd bij de ouders voor begeleiding of het ontbreken van de traditie kinderen op jonge leeftijd naar zwemles te sturen zijn redenen waarom bijna tachtig elf- en twaalfjarige kinderen in de stad geen zwemdiploma hebben. In het waterrijke Purmerend is een zwemdiploma volgens de gemeente een noodzaak.

De gemeenteraad heeft in april dit jaar met een motie aangegeven dat vanaf einde schooljaar 2007/2008 alle kinderen die de basisschool verlaten een zwemdiploma-A moeten hebben. Het college heeft daartoe een intensieve benadering van de doelgroep opgezet. In juni en juli is door alle basisscholen nagegaan welke leerlingen in groep zeven geen zwemdiploma hebben. In totaal gaat het om 77 van de 1.918 kinderen, vier procent. Vervolgens heeft de gemeente met medewerking van de basisscholen de ouders per brief geïnformeerd over de noodzaak van zwemles. Bovendien is de zwemles voor deze groep basisschoolleerlingen zonder kosten voor de ouders. Inmiddels zijn 54 kinderen van die groep aangemeld voor de zwemles. Op aandringen van de basisscholen is de zwemles na schooltijd.
In Purmerend krijgen alleen de leerlingen van het speciaal onderwijs - op dit moment van de Martin Luther Kingschool en van de Alexander Roozendaalschool - nog schoolzwemles. Het schoolzwemmen is door het gemeentebestuur na de zomervakantie van 2005 afgeschaft. De zwemdiplomaregeling is volgens de gemeente een aanvulling op de ouderlijke verantwoordelijkheid de kinderen tijdig het zwemdiploma-A te laten halen. De gemeente gaat de zwemdiplomaregeling in de zomer van 2008 evalueren.