Gemeente Gennep


Persberichten

Keuze ontwikkelingsmodel ROC
Gemeente Gennep heeft het voornemen om op korte termijn te starten met de procedure voor een nieuw bestemmingsplan, dat de realisatie van een regionaal havenoverslagcentrum in Gennep mogelijk moet maken. Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan de komst van dit havenoverslagcentrum, omdat het een belangrijke impuls kan geven aan de instandhouding en ontwikkeling van de economische structuur in de regio.
In opdracht van de gemeente en de directie van ROC Haven Gennep BV is een quickscan uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek bevatten richtinggevende kaders en bouwstenen voor het opstellen van het concept-ontwerpbestemmingsplan.Op basis van de resultaten van de quickscan heeft het gemeentebestuur een visie geformuleerd waarin een keuze is gemaakt voor het meest gewenste ontwikkelingsmodel. Deze visie heeft de gemeente inmiddels via een brief toegelicht aan de directie van ROC Haven Gennep BV, die voor de realisatie en exploitatie van het nieuwe havenoverslagcentrum gaat zorgdragen.

Draagvlak en duurzaamheid
Voor het gemeentebestuur is het belangrijk dat het ontwikkelingsmodel, waarvoor wordt gekozen, kan rekenen op voldoende maatschappelijk draagvlak. Ook een duurzame planologische inpassing, landschappelijk, ecologisch en qua ontsluiting richting N271, is essentieel. Het plan moet in de planologische procedure de toets aan de regel- en wetgeving kunnen doorstaan, economisch uitvoerbaar zijn en voldoende ruimte bieden voor een volwaardig regionaal havenoverslagcentrum, dat een substantiële toegevoegde waarde heeft voor de regio.

Vervolgoverleg
Op basis van de criteria stelt het gemeentebestuur voor om een regionaal havenoverslagcentrum te ontwikkelen met een totale oppervlakte van 8 tot 10 ha met een goede landschappelijke inpassing door een afschermende groenstrook aan de westzijde van het centrum en het zoveel mogelijk handhaven van een ecologische zone tussen de Maas en het havenoverslagcentrum. Binnenkort wordt het overleg tussen de directie van ROC Haven Gennep BV en de gemeente Gennep voortgezet.