SP wil opheldering over stilletjes terugschroeven OV-ambitie kabinet

25/10/2007 16:27



SP



De SP eist opheldering van staatssecretaris Huizinga over het loslaten van haar ambities voor het regionaal openbaar vervoer. Eerder zei ze naar een groei van vijf procent te streven, maar onlangs stelde ze in een interview tevreden te zijn met slechts twee procent groei. SP-Kamerlid Emile Roemer is zeer ontstemd hierover en roept de staatssecretaris ter verantwoording.

De regering heeft meerdere malen aangegeven dat het een reizigersgroei wil van vijf procent op het spoor, maar ook in bus, tram en metro. Dit kon op Kamerbrede steun rekenen. Groot was dan ook de verbazing van SP-verkeerswoordvoerder Roemer toen hij las dat staatssecretaris Huizinga tegenwoordig nog maar op twee procent reizigersgroei mikt. Roemer: "Ik was aanvankelijk zeer te spreken over de ambities van de regering. Maar het bleken slechts grote woorden, de ambities zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, ook dit kabinet wil veel te weinig doen aan het oplossen van de mobiliteitsproblemen."

Roemer zal dinsdag de staatssecretaris naar de Tweede Kamer roepen om tijdens het Vragenuur opheldering te vragen. "Ik vind het getuigen van een gebrek aan fatsoen van de staatssecretaris om zo'n fundamenteel punt niet eerst aan de Kamer mee te delen. Ik moest via de vakpers teruglezen dat de plannen blijkbaar drastisch gewijzigd zijn. Dit is helaas niet de open houding die ons door dit kabinet beloofd was."





http://www.sp.nl