LTO Noord


LTO Nederland pleit voor weren Braziliaans vlees van Europese markt

LTO Nederland dringt met andere organisaties aan op importverbod.

De politieke druk neemt toe om de import van Braziliaans vlees op te schorten vanwege falende controles op verboden stoffen. LTO Nederland heeft met andere Europese landbouworganisaties en coöperaties (COPA en COGECA) er bij de Europese Commissie op aangedrongen om deze stap te zetten, omdat de controle op residuen, zoals antibioticaresten, in Brazilïe nog altijd tekortschiet. COPA en COGECA leggen in hun gezamenlijke brief aan het dagelijks bestuur van de Europese Unie de nadruk op ongelijke concurrentieverhoudingen.

Het Voedsel- en Veterinaire Bureau (FVO) van de EU heeft onlangs in Brazilië dezelfde tekortkomingen in controlesystemen geconstateerd als enkele jaren terug. Er worden in Europa meerdere strikte voedselveiligheidsgaranties gesteld aan vlees. Zolang dit voor importvlees niet het geval is, past maar één maatregel, namelijk de grens dichtdoen totdat de gevraagde garanties wel worden gegeven, vindt LTO Nederland.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) hebben de Europese Commissie al eerder aangespoord om er in overleg met de Braziliaanse autoriteiten voor te zorgen dat de controles wel voldoen aan de Europese regels. Nederlandse producenten van rundvlees en pluimveevlees zijn boos, omdat door deze ondermaatse controle hier producten op de markt kunnen komen, die het imago van in Europa voortgebrachte producten schaden. Consumenten kunnen immers de herkomst van producten meestal niet achterhalen. Al drie jaar geleden zijn tekortkomingen gesignaleerd en uit een recente rapport blijkt dat er in tussentijd niets is veranderd. Binnenkort komen de Ministers van Landbouw van de EU-lidstaten weer bijeen. LTO Nederland dringt erop aan dat deze kwestie in deze vergadering van de EU-Landbouwraad wordt besproken.

De kwestie is actueel nu in WTO-verband wordt gesproken over meer toegang op de Europese markt voor landbouwproducten van elders. Het mag onder geen beding zo ver komen dat én meer producten worden binnengehaald én de Europese regels voor verboden stoffen worden genegeerd, vindt LTO Nederland. De import van het goedkope Braziliaanse pluimveevlees is de laatste jaren sterk toegenomen. Van de ruim 550.000 ton pluimveevlees die de Europese Unie in 2005 importeerde, kwam ongeveer tweederde deel uit Brazilië.Voor varkensvlees geldt dat de tekortkomingen moeten zijn opgelost, wil de EU überhaupt overwegen haar grenzen open stellen voor varkensvlees uit Brazilië.

Persbericht LTO Nederland, vrijdag 14 juli 2006