Gemeente Barneveld


Station Barneveld-Zuid lijkt haalbaar

Voor de realisatie van een nieuw station is toestemming van het ministerie van Verkeer en Waterstaat nodig. Het ministerie stelt drie voorwaarden voor instemming:

* het station moet inpasbaar zijn in de dienstregeling op de Valleilijn

* de vervoerder moet het station willen bedienen
* de exploitatie van het station moet financieel gedekt zijn

ProRail verricht momenteel een studie naar de inpasbaarheid van het station in de dienstregeling op de Valleilijn. Daarbij is de capaciteit van het spoor van belang, met name op het traject Amersfoort-Apeldoorn. In december 2007 worden de onderzoeksresultaten verwacht. De provincie heeft geregeld dat de vervoerder het station wil bedienen. Connexxion ondersteunt bovendien een nieuw station in Barneveld-Zuid. Op basis van ervaringscijfers zijn de kosten van een station op 2,5 miljoen geraamd. Op basis van dit bedrag heeft Provinciale Staten een subsidie van 1,6 miljoen beschikbaar gesteld. In de gemeentelijke Meerjarenbegroting 2008-2011 is in de beleidstoevoegingen voor 2010 een netto investering van 1,0 miljoen opgenomen.

Het station is voorzien ter hoogte van de ontwikkelen nieuwbouwwijk Veller 2. De stationslokatie wordt afgestemd op de stedebouwkundige invulling en de interne verkeersstructuur van de wijk. De realisatie van een derde station in Barneveld bevindt zich nog in een zeer pril stadium, maar met deze voorzichtig positieve haalbaarheidsstudie is een eerste belangrijke stap gezet.
Mutatiedatum 25/10/2007