Ministerie van Defensie

25-10-2007 16:16

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Bezoek top bedrijfsleven aan Uruzgan - Foto: Defensie

Een delegatie van VNO-NCW en het bedrijfsleven heeft afgelopen week, onder begeleiding van de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, een bezoek gebracht aan Afghanistan. Tijdens dit bezoek is gekeken naar de rol van het Nederlandse bedrijfsleven om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in haar verdere economische ontwikkeling.

Aan het einde van het bezoek sprak de delegatie zich gezamenlijk zeer positief uit over de successen van het Afghaanse bedrijfsleven en de rol die Nederland daarbij kan spelen. Er liggen veel concrete plannen, maar het is nu vooral zaak om deze plannen geconcentreerd en gecoördineerd in Afghanistan verder te ontwikkelen. Zo kwam een lokale Afghaanse bank tijdens de gesprekken met het initiatief om in de nabijheid van Kamp Holland een vestiging te openen. Naast dit initiatief zijn er in Uruzgan vooral mogelijkheden op het gebied van de agrarische sector.

Bezoek top bedrijfsleven aan Uruzgan - Foto: Defensie

Volgens de plaatsvervangende gouverneur van Uruzgan, Haji Khoday Fahim Khan, zijn in zijn provincie ongeveer 1600 families op de vlucht voor de Taliban. In en rond de bazaar van Deh Rawod hebben driehonderd van hen een toevluchtsoord gevonden. De afgelopen periode zijn zij voorzien van voedsel en noodhulpgoederen. Zoân duizend ton aan goederen staat nog gereed in afwachting van transport. De transporten worden verzorgd door World Food Programme en UNICEF en gecoördineerd door de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) en de Task Force Uruzgan. Om een beter beeld te krijgen van de situatie in Uruzgan heeft een zeskoppige delegatie van de UNAMA een bezoek gebracht aan Kamp Holland.

Kolonel Theo ten Haaf heeft het commando over de Air Task Force overgenomen van Kolonel Ron Hagemeijer. Kolonel Ten Haaf gaat leiding geven aan het 6e detachement. Het nieuwe detachement zal voor een periode van vier maanden in Zuid-Afghanistan werkzaam zijn. Nederlandse F-16âs hebben recentelijk hun 7500ste vlieguur boven Afghanistan behaald. De Apaches wisten het 2500ste vlieguur te behalen.

Bij twee mislukte zelfmoordaanslagen zijn in Uruzgan tenminste twaalf Afghaanse burgers om het leven gekomen. Acht Afghanen kwamen om het leven toen de explosieven van een zelfmoordenaar afgingen, terwijl hij met zijn motorfiets op weg was naar zijn doel. Vier anderen raakten daarbij gewond. Zij zijn overgebracht naar het veldhospitaal op Kamp Holland. Een van hen is inmiddels uit het hospitaal ontslagen en direct in hechtenis genomen wegens mogelijke betrokkenheid bij het voorbereiden van de aanslag. Betrokkene is inmiddels overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Een andere zelfmoordenaar blies zichzelf, zijn moeder, zuster en 11-jarige broer per ongeluk op toen zijn bomvest te vroeg afging. Het vest ontplofte tijdens een worsteling waarbij de moeder probeerde haar zoon tegen te houden.

De afgelopen week vonden verschillende vuurcontacten plaats. Nadat het Nederlandse Camp Hadrian afgelopen maandag is beschoten met 107mm raketten, werd de vermoedelijke plaats van waaruit de raketten zijn afgevuurd, en de vijandelijke strijders (OMF) die daarbij in de buurt waren, met Nederlandse en Afghaanse eenheden aangegrepen. Hierbij is luchtsteun verleend door Apache gevechtshelikopters en Nederlandse en buitenlandse vliegtuigen. In de verslagperiode is ook één keer vuurcontact geweest nabij Patrouillebasis Poentjak en één keer nabij Chora. Bij alle vuurcontacten zijn vermoedelijk slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander. In Chora werden ook waarschuwingsschoten gelost, toen een voertuig te dicht bij een patrouille kwam.