Gemeente Haaksbergen

De tweede bestuursrapportage 2007

Tussenstand leidt tot bijsturen begroting

Verrassingen bij eindafrekening voorkomen

Het is nog wel geen jaarafrekening maar de tweede bestuursrapportage van het college geeft wel aan dat 2007 geen tekort zal vertonen, als zich tenminste verder geen grote afwijkingen meer voordoen. Twee keer per jaar brengt het College een zogeheten bestuursrapportage uit en geeft daarin de stand van de zaken weer zowel financieel als inhoudelijk. Het college meldt daarin aan de gemeenteraad de afwijkingen (grotere) afwijkingen en doet voorstellen om bij te sturen.

In september is de tweede bestuursrapportage opgemaakt - met de stand van zaken per 1 juli. Wethouder Financiën Ben Eshuis is tevreden met het resultaat. "Het is in de lijn van de verwachtingen. Het ziet er naar uit dat we 2007 met een positief saldo kunnen afsluiten. Dat wil zeggen als zich geen grote afwijkingen meer voordoen. Per 1 juli was het berekende overschot EUR 192.205,--. Dat is veel geld maar op een jaarbegroting van 47 miljoen euro ook weer niet overdreven veel. En hoe het eind december zal zijn is natuurlijk nog niet te voorspellen."

Afwijkingen

Door het jaar heen loop je altijd tegen onverwachte zaken aan of wordt je als gemeentebestuur gedwongen zaken bij te sturen. Eshuis wijst bijvoorbeeld op de hogere uitgaven voor rattenbestrijding, een gevolg van de rattenplaag die zich in bepaalde wijken voordeed. Ook is vaker dan ingeschat een extern rapport nodig geweest om goede bestemmingsplannen te maken, zoals het detailhandelsrapport en diverse milieuonderzoeken, en moet voor het leerlingenvervoer EUR19.000,-- worden bijbegroot. Door aangescherpte regelgeving en meer kinderen die er recht op hadden. Om juridisch advies in te winnen in verband met schadeclaims en civiele procedures die daaruit voortvloeien moet met EUR 15.000,-- extra rekening gehouden worden. Ingrijpender is de ontwikkeling op bijstandsgebied. Hoewel er per 1 juli 5% minder inwoners in de bijstand zitten (landelijke daling 3,7%) is de rijksuitkering ook sterk verminderd. Het betekent dat voorlopig EUR126.895,-- moet worden bijgeraamd. Op de begroting wordt verder EUR12.172,-- opgevoerd omdat afgesproken is EUR 0,50 per inwoner bij te dragen aan het Twents Bureau voor Toerisme.

Baten

Er zijn gelukkig ook meevallers. Zo kunnen we rekenen op een fors hoger bedrag aan leges voor paspoorten en rijbewijzen (dit jaar was sprake van een hausse, een eenmalige meevaller van EUR100.000,--), een hogere algemene uitkering van het rijk, incidenteel iets meer OZBopbrengst (van bijna EUR 3,2 naar circa EUR 3,26 miljoen) en bovendien blijkt de eerder naar beneden bijgestelde opbrengst toeristenbelasting te kunnen worden teruggedraaid.

Overzicht bestuursrapportages 2007