NOC*NSF


Papendal, 25 oktober 2007

NOC*NSF blij met Nederlandse positie t.a.v. sport binnen EU

Tijdens de informele EU-sportministersbijeenkomst in Lissabon vandaag en morgen presenteren Nederland en Frankrijk een gezamenlijk initiatief om binnen de EU betere bescherming te bieden aan sport. NOC*NSF is blij met dit initiatief.

Nederland en Frankrijk richten zich tot de Europese Commissie die deze zomer een Witboek over Sport heeft uitgebracht, waarin voor het eerst het brede maatschappelijke en economische belang van sport wordt erkend en geprezen. Het kabinet heeft aangegeven veel waardering te hebben voor dit initiatief van de Commissie, maar - tot vreugde van NOC*NSF - vinden de betrokken bewindspersonen, Staatssecretaris Bussemaker van VWS en Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken, dat de Europese Commissie op bepaalde terreinen niet ver genoeg gaat.

Voor NOC*NSF zijn de aandachtspunten uit het Witboek vooral het ontbreken van garanties voor duurzame financiering van sport vanuit nationaal gereguleerde kansspelen en de maar beperkte uitzonderingen op het zogenaamde non-discriminatie beginsel. Sport heeft te maken met EU-regels op allerlei terrein en daar ligt een probleem dat met het Witboek onvoldoende wordt getackeld.

Nederland zal er in Lissabon samen met Frankrijk voor pleiten, dat binnen Europa zorgvuldig omgegaan wordt met sport, met name in relatie tot de interne marktregels. Bussemaker en Timmermans en dus ook de Fransen onderschrijven het belang van duurzame sportfinanciering en meer rechtszekerheid voor sportorganisaties binnen de EU. Het gaat nadrukkelijk niet om méér regels vanuit de EU, maar om meer zekerheid voor de sport. Daar heeft de Commissie, op basis van de erkende specificiteit van sport, zeker nog werk aan te doen.




NOC*NSF