Gemeente Delft

De gemeente Delft heeft maandag 22 oktober uit handen van Astrid Joosten de tweede prijs ontvangen in het kader van de Europese campagne 2007 "Vertil je niet". De gemeente ontving deze prijs voor de aanpak van fysieke belasting bij stratenmakers. De campagne "Vertil je niet" streeft naar een meer geïntegreerde aanpak van fysieke overbelasting van medewerkers.

De stratenmakers konden zelf in kaart brengen hoe zij hun werk minder belastend en gezonder konden maken. Hieruit zijn verschillende oplossingen naar voren gekomen, zoals het anders vervoeren van zware materialen en het gebruik van lichtere stenen.

De jury vindt de Delftse aanpak een prachtige en excellente "goede praktijk". De problemen worden aangepakt bij de bron en daarmee worden risico's weggenomen. De fysieke belasting is daadwerkelijk verminderd. De oplossingen kwamen tot stand in goed overleg tussen de medewerkers en de ontwerpers van de stad. De stratenmakers voelden zich serieus genomen en de aanpak leidde tot standaard ontwerpafspraken. De jury prees de gezamenlijke aanpak.

Deze Goede Praktijk leent zich erg goed voor toepassingen in andere sectoren en landen. De aanpak is de eerste Nederlandse nominatie voor de Europese Good Practice Award 2007. Met deze tweede prijs is de gemeente Delft namens Nederland genomineerd voor de Europese Award die in februari 2008 wordt uitgereikt in Bilbao in Spanje.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft