Ministerie van Defensie

25-10-2007 17:06

RUIM 600 AFGHAANSE MILITAIREN NAAR URUZGAN

De eerste groep Afghaanse militairen (ANAâs) is vandaag in Tarin Kowt in Uruzgan aangekomen. De eenheden zijn in een groot konvooi overgebracht vanuit Kandahar en maken deel uit van de nieuwe 4e brigade van het Afghaanse leger. De brigade bestaat uit 4 bataljons (kandaks), totaal gaat het om 650 man. Het grootste gedeelte gaat in Uruzgan opereren.

Dat zei minister Eimert van Middelkoop donderdag tijden de informele NAVO-top in Noordwijk. Het kilometerslange konvooi telde 134 voertuigen. De Afghaanse militairen worden gelegerd in het Afghaanse militaire kamp naast Kamp Holland. De ANAâs gaan de Nederlandse en Australische ISAF-troepen ondersteunen. Zeventig Nederlandse trainers van het Operational Mentoring and Liasion Team (OMLT) gaan de nieuwe ANA-eenheden verder trainen.

De eerste lichting bestaat vooral uit gevechtseenheden. Deze eenheden kunnen direct worden ingezet. Dit zorgt voor een vergroting van de slagkracht in Uruzgan. Het aantal militairen wordt binnenkort uitgebreid naar duizend militairen. Uiteindelijk wordt de brigade in aantal verdubbeld, dat is inclusief ondersteunend personeel en een hoofdkwartier.