Ingezonden persbericht


Persbericht

Nuon Solar Team brengt zonnewagen als eerste over tijdfinish voor Adelaide

Nuna wint voor vierde maal World Solar Challenge

Amsterdam, 25 oktober 2007 - Het Nuon Solar Team heeft voor de vierde maal de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Zonnewagen Nuna4 ligt het dichtst bij Adelaide en passeerde om 16.55 uur (lokale tijd) als eerste de 'tijdfinish'. Nuna4 zal morgenochtend Victoria Square in Adelaide oprijden voor de feestelijke finish bij de fontein.

Nuna4 heeft de laatste twee racedagen op kop gelegen na een moeizame start. De auto, die als derde in haar klassement werd gekwalificeerd, begon door technische problemen als één van de laatsten aan de race maar haalde de eerste racedag al tientallen zonnewagens in. De tweede dag wist het team de Belgische koploper Umicore in te halen en lag daarna op kop. Gisteren heeft Nuna4 een grote afstand afgelegd ondanks vier lekke banden, die binnen een recordtijd van 2 minuten en 45 seconden werden gewisseld. Het team legde die dag 752 kilometer af. De laatste racedag reed Nuna4 grote stukken de wettelijk toegestane maximum snelheid van 130 km per uur en wist daarmee de winst binnen te slepen. Het Nuon Solar Team bestaat uit een team van twaalf studenten van de Technische Universiteit Delft die de auto, die uitsluitend op zonne-energie rijdt, zelf hebben ontworpen en gebouwd. Nuna wordt sinds 2001 gesponsord door Nuon.

Feestelijke finish
Teamcaptain Stefan Roest belde vanmorgen vroeg met Nuon-topman Ludo van Halderen om het goede nieuws mee te delen. Stefan: "En dat is vier! Dit is zonneracen op zijn best!". Ludo van Halderen: "Hartelijk gefeliciteerd, we zijn trots op het team! Jullie hebben onvoorstelbaar hard gewerkt om deze zege te behalen. Ik vind het knap hoe jullie vol zelfvertrouwen bij de start al zeiden dat het ging lukken, prachtig teamwork!" Het team zal morgenochtend Victoria Square in Adelaide oprijden waar de feestelijke finish plaatsheeft.

Topsnelheid
Nuna4 reed tijdens de gehele race een gemiddelde snelheid van 90,07 km per uur. De behaalde topsnelheid van Nuna4 was 142 km per uur op de eerste racedag bij de inhaalmanoeuvres. Nuna3, die in 2005 de WorldSolar Challenge won, behaalde een gemiddelde snelheid van 103 km/uur, wat toen te danken was aan het aantal zonnecellen op een oppervlakte van 9 m2. Ditmaal moesten de zonnewagens meer op echte auto's lijken, waardoor er een maximum van 6 m2 aan zonnecellen was toegestaan en de bestuurder rechterop moest zitten. Het team heeft de afstand van Darwin naar vlak voor Adelaide in 33 uur en 17 minuten afgelegd.



Ingezonden persbericht