Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Toekomst van het Europese Gemeenschappelijke landbouwbeleid

Nieuwsbericht | 25-10-2007

Een schoon milieu, karakteristieke landschappen en dierenwelzijn staan volgens Nederlanders in de top drie van maatschappelijke waarden die tot uiting moeten komen binnen het Europees landbouwbeleid. Minister Verburg van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft 17 oktober een brief aan de Tweede Kamer geschreven met de resultaten van vier onderzoeken naar de mening van Nederlanders over de toekomst van het Europese Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB).

Van mei tot en met september 2007 organiseerde het ministerie van LNV een brede maatschappelijke consultatie. Hier konden Nederlanders hun mening kwijt over de toekomst van het Europese landbouwbeleid. De consultatieronde bestond uit een publieksonderzoek uitgevoerd door TNS Nipo, rondetafelgesprekken met onder andere wetenschappers en vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties en keukentafelgesprekken met (agrarische) ondernemers in verschillende regio's in Nederland. Een internetconsultatie sloot het geheel af. Deze bestond uit een discussieforum en uit een enquête. 1090 personen namen deel aan deze internetconsultatie, waarvan 936 personen de enquête invulden.

Uit de consultatieronde bleek dat er maatschappelijke steun is om:
* duurzaam ondernemerschap in de landbouw verder te versterken;
* maatschappelijk waardevolle natuurgebieden en landschappen te beschermen door de rol van de ondernemer in het behoud en beheer van deze gebieden te versterken;

* na te gaan welke mogelijkheden er in Europees verband zijn om (ook) via het GLB dierenwelzijn verder te stimuleren, en;
* voedselzekerheid als doel van het GLB niet uit het oog te verliezen en sterker te gaan plaatsen in het licht van de genoemde mondiale ontwikkelingen.

Meer informatie


* Toekomst Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)