Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
25 oktober 2007

Bijzondere aflevering pvp-krant

25 jaar dwangmaatregelen

Vijfentwintig jaar Stichting PVP betekent vijfentwintig jaar aandacht voor dwang en drang in de psychiatrie. In de lustrumkrant van de Stichting PVP een terugblik op het werk van de patiëntenvertrouwenspersonen in de ggz.

Al 25 jaar ondersteunt de patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) psychiatrische patiënten bij het handhaven van hun rechten. Deze onafhankelijke vertrouwenspersonen zijn in dienst van de Stichting Patiëntenvertrouwenspersoon Geestelijke Gezondheidszorg (Stichting PVP). De pvp werkt in de zorginstelling en praat met alle patiënten. Per jaar maken meer dan 15.000 mensen gebruik van een pvp. De pvp is er niet alleen voor de ggz-cliënten die gedwongen zijn opgenomen op grond van de Wet Bopz (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen), maar ook voor andere psychiatrische patiënten.

PVP-krant

Dwang en drang vormt de kern van het werk van de Stichting PVP. Thema van de lustrum-aflevering van de pvp-krant is 'Terugdringen van dwang en drang, kan dat?' Verpleegkundigen, een advocaat en een familielid van een cliënt vertellen over hun ervaringen met dwang en drang. Ook een burgemeester en een kamerlid lichten hun betrokkenheid toe. Er wordt vooruitgekeken naar de toekomst van de Wet Bopz en uit een oud instructieboek voor verpleegkundigen komt naar voren hoe er in het verleden met dwang werd omgegaan. Cijfers en oude brieven geven inzicht in de groei van de stichting en het werk van de patiëntenvertrouwenspersonen.

PVP-congres

Een lustrum is ook een goed moment om verder te kijken. Daarom organiseert de Stichting PVP het congres 'Een professioneel patiëntenperspectief in de zorg'. Tijdens het congres komen vragen aan de orde als: wat betekent vertrouwenswerk voor de zorg? Welke ontwikkelingen spelen er binnen de klachtenopvang? Patiëntenvertrouwenspersonen hoeven niet alleen in de ggz te werken, maar gebruik je deze expertise in andere zorgsectoren?

Meer informatie

Geïnteresseerd in de pvp-krant? Neem dan contact op met Welmoet Wels, w.wels@pvp.nl. Meer weten over het congres? Kijk dan op de website www.pvp.nl of neem contact op met Femke Welles, f.welles@pvp.nl

____