Socialistische Partij

Rotterdam houdt stadsvervoer in eigen beheer

18-10-2007 * Rotterdam heeft de eerste stap gezet in het tegengaan van verdere marktwerking in het openbaar vervoer. De stadsregio heeft woensdag besloten dat de stadsvervoerder RET het openbaar vervoer mag blijven verzorgen in Rotterdam en dat een gedeelte van de omliggende regio's ook door de RET bediend zal worden, aldus de Volkskrant.

Connexxion is woedend en kondigde onmiddellijk juridische stappen aan. Ook staatssecretaris Huizinga was verbaasd. Voor de SP komt deze stap niet als een verrassing. SP-Kamerlid Roemer: "De SP strijdt al jaren tegen de marktwerking in het openbaar vervoer. Concurrentie vindt plaats op het gebied van prijs en niet op het gebied van kwaliteit. Wij juichen deze stap van de stadsregio dan ook van harte toe en hopen dat de andere stadsregio's volgen".

In Rotterdam profiteert men als eerste van de motie-Roefs, die het voor de grote steden mogelijk maakt om het beheer van het stadsvervoer in eigen hand te houden. Saillant detail is dat de PvdA en Roefs vandaag tegen het aspect van hun eigen motie stemden, dat ook Utrecht de mogelijkheid zou geven het stadsvervoer in de toekomst weer zelf te gaan exploiteren.