Academisch Ziekenhuis Groningen

Wim Hol ontvangt Thomassen à Thuessink-penning UMCG

25 oktober 2007 Wim Hol, hoogleraar Biochemistry and Biological Structure in Seattle (Washington, USA), ontvangt op donderdag 25 oktober 2007 de Evert Jan Thomassen à Thuessink-penning. Hij krijgt deze penning tijdens de UMCG Onderwijs & Onderzoekdag uitgereikt door Sibrand Poppema, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG. De Evert Jan Thomassen à Thuessink-penning is een onderscheiding die door de Raad van Bestuur van het UMCG is ingesteld.

Biochemicus Wim Hol (Beneden-Leeuwen, 1945) is hoogleraar Biochemistry and Biological Structure in Seattle (University of Washington, USA). Hij geeft leiding aan een multidisciplinaire groep die zich in hun onderzoek vooral richt op het doorgronden van de molecuulstructuur van eiwitten (proteïnen). Doel van zijn onderzoek is om de exacte werking van eiwitten te achterhalen en om te bepalen hoe zij ingezet kunnen worden bij de ontwikkeling van medicatie. Hiermee wil hij het gat dat er is tussen de moleculaire basis van ziekteveroorzakers en een effectieve behandeling overbruggen. Hij is een van s werelds meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van ziekteverwekkende eiwitten. Met zijn onderzoek heeft hij grote doorbraken bewerkstelligd in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen op het gebied meerdere tropische infectieziekten, met name cholera, slaapziekte, malaria en tbc. Verder heeft hij met zijn onderzoeksgroep de structuur van topoisomerase I ontrafeld; zeer belangrijk in het ontwikkelen van nieuwe anti-kankermiddelen.

De Thomassen à Thuessink-penning
De penning wordt toegekend voor het bereiken van een unieke prestatie op het gebied van de (top)patiëntenzorg, onderwijs en opleiding of onderzoek. De ontvanger dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs en niet alleen voorbehouden aan medewerkers van het UMCG.

De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De Thomassen à Thuessink Lecture
Direct nadat hij de Evert Jan Thomassen à Thuessink-penning in ontvangst heeft genomen, spreekt Wim Hol de eerste Thomassen à Thuessink Lecture uit. Deze lezing vormt een nieuwe traditie van het UMCG. Ieder jaar zal tijdens de UMCG Onderwijs & Onderzoekdag een internationaal befaamde wetenschapper deze lezing verzorgen. Het moet hierbij gaan om een onderzoeker die actief is op kruisgebieden met de medische wetenschap en die via onderzoek doorbraken in medisch klinische behandelingen in gang heeft gezet.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.