Congres-en Studiecentrum VNG

Uitnodiging

GAAF conferentie 25 oktober 2007


25 oktober Congrescentrum de Pijler te Lelystad

Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland

GAAF gaat door!

één kind - één gezin - één plan onderwijs - jeugdzorg - jeugdbeleid - justitie - AWBZ


25 oktober 2007 in Lelystad



GAAF GAAT DOOR!
GAAF (Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland) is een driejarig verbeterprogramma (2006-2009) voor de aansluiting jeugdbeleid-jeugdzorg-onderwijs-justitie-gezondheidszorg (AWBZ). Op lokaal en regionaal niveau zijn afspraken gemaakt tussen de regievoerders om deze aansluiting te verbeteren. Vorig jaar hebben provincie, gemeenten, onderwijs, justitie en politie het GAAF- convenant getekend. Dit was zowel een bekrachtiging van de samenwerking als een stimulans voor de toekomst van GAAF. Samen zetten we ons voortdurend in om de aansluiting en de samenhang in de zorg voor de Flevolandse jeugd te versterken en te komen tot een sluitende keten van hulpverlening. GAAF gaat door!

ÉÉN KIND - ÉÉN GEZIN - ÉÉN PLAN
Onderwijs, zorg, politie/ justitie, gemeenten en provincie werken in Flevoland samen aan één kind - één gezin - één plan. De bestuurlijke bereidheid en inzet om hieraan te werken is groot. Met de regievoerders onderwijs, zorg, politie/ justitie, provincie en gemeenten - hebben we afgesproken om ieder jaar te kijken hoe ver we zijn in het bereiken van deze doelstelling. Op deze conferentie willen we met u kijken waar we staan, waar we naartoe willen werken, en wat daarvoor nodig is. Dit doen we niet alleen in de Flevolandse context, maar ook in samenhang met de landelijke ontwikkelingen op het terrein van jeugd en gezin en de ontwikkelingen in Engeland.

"EVERY CHILD MATTERS"
Tijdens de conferentie zijn er bestuurders en managers Jeugdzorg uit Engeland aanwezig. We behandelen met hen een aantal inspirerende voorbeelden van het Engelse jeugdprogramma Every Child Matters. Na een werkbezoek van Flevolandse bestuurders en beleidsmedewerkers vorig jaar aan Engeland is deze conferentie een onderdeel van het Engelse tegenbezoek aan Nederland. We zetten in op verdere samenwerking en uitwisseling.

PROGRAMMA

09.00 - 09.30 uur

Inloop met koffie en thee

09.30 - 09.40 uur Welkom door de dagvoorzitter Klaas Hiemstra, adviseur APS, onderwijsadviesbureau in Utrecht

09.40 - 09.50 uur Opening door John Bos, gedeputeerde Provincie Flevoland

09.50 - 10.05 uur Jongeren in de knel: boeien of binden? Inleiding over de aansluiting justitie en zorg in GAAF door Bert Wijbenga, korpschef politie Flevoland

10.05 - 11.20 uur Eerste ronde workshops

9 workshops en 1 masterclass

11.20 - 11.45 uur Pauze

11.45 - 13. 00 uur Tweede ronde workshops

9 workshops en 1 masterclass

13.00 - 14.00 uur Lunch

14.00 -14.05 uur Toelichting plenair middagdeel
14.05 - 14.30 uur Resultaten ochtend en GAAF on tour onder leiding van Klaas Hiemstra

14.30 - 15.15 uur Samenwerken en sturen, presentatie samen naar één kind - één gezin - één plan door Adri van Montfoort, deskundige jeugdbeleid en jeugdzorg, met inbreng van Engelse gasten
15.15 - 15.30 uur Bekrachtiging GAAF samenwerking en relatie met Engeland

15.30 - 16.00 uur Landelijk beleidsprogramma Jeugd en Gezin en GAAF, uitleiding door het programmaministerie Jeugd en Gezin
16.00 uur Afsluiting en borrel

WORKSHOPS EN MASTERCLASS
U wordt verzocht op het digitale inschrijfformulier uw voorkeur voor beide workshoprondes (inclusief de masterclass) aan te geven en een reservekeuze.

* Masterclass Team around the child

* Workshop 1 Engaging young people jongerenparticipatie in Flevoland en in Engeland
* Workshop 2 Justitie en zorgketen: waar willen we naartoe?
* Workshop 3 Eigen kracht en één kind - één gezin - één plan
* Workshop 4 Passend onderwijs in gaaf

* Workshop 5 Integrale indicatie, bouwsteen voor één kind - één gezin

- één plan

* Workshop 6 Verwijsindex, de opstap naar één kind - één gezin - één plan

* Workshop 7 Samenwerken en sturen, samen naar één kind - één gezin - één plan
* Workshop 8 Coördinatie van zorg in Flevoland
* Workshop 9 Één kind - één gezin - één plan voor peuters en kleuters

MASTERCLASS TEAM AROUND THE CHILD

Wat kunnen we in Flevoland leren van de manier waarop in Engeland de zorg voor kinderen is georganiseerd? De Engelse gasten vertellen over hun Teams around the child, een belangrijk concept binnen het beleidsprogramma Every Child Matters. Het kind centraal stellen (en niet de organisaties) heeft in Engeland verregaande consequenties voor de manier waarop verschillende organisaties met elkaar samenwerken.

WORKSHOP 1 'ENGAGING YOUNG PEOPLE' JONGERENPARTICIPATIE IN FLEVOLAND EN IN ENGELAND

In de jeugdhulpverlening en de jeugdzorg zijn we gewend om met andere professionals en met ouders over kinderen en jongeren te praten. Als we het kind écht centraal zetten, dan kan dat natuurlijk niet zonder de betrokkenheid van de doelgroep zelf. Daarom hebben Zorg Belang Flevoland en Axion, CMO Flevoland het afgelopen jaar het project Provinciale jongerenparticipatie binnen jeugdzorg uitgevoerd. In Engeland is Engaging young people een belangrijk onderdeel van het Every Child Matters beleid: als je de doelgroep betrekt bij de beleidsontwikkeling is de kans immers groter dat het aanbod beter aansluit op de behoeften.
WORKSHOP 2 JUSTITIE EN ZORGKETEN: WAAR WILLEN WE NAARTOE?

Justitie en zorg hebben voortdurend met elkaar te maken in de zorg voor jeugd. Op alle niveaus zitten ze met elkaar aan tafel, er worden instrumenten ontwikkeld en er worden afspraken gemaakt om te kunnen komen tot één kind-één gezin-één plan. Hoewel er een grote bereidheid tot samenwerking is, zorgen tegengestelde belangen in de praktijk ook geregeld voor weerstanden of fricties.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden en discussie wordt gereflecteerd op hoe dit komt, als we toch dezelfde doelstelling voor ogen hebben. Wat moeten we beslist samen oppakken en waar liggen verantwoordelijkheden van de afzonderlijke partners om deze aansluiting te verbeteren?
WORKSHOP 3 EIGEN KRACHT EN ÉÉN KIND - ÉÉN GEZIN - ÉÉN PLAN

In Flevoland zijn al ervaringen opgedaan met Eigen Kracht conferenties, die door de provincie werden gefinancierd. Het model gaat uit van de eigen kracht van gezinnen en hun sociale netwerk om een oplossing te vinden voor kwesties die spelen. Op welk(e) moment(en) kunnen we het concept Eigen Kracht het beste inzetten? Op welke manier kan bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg profijt hebben van Eigen Kracht en is het niet voor de hand liggend om Eigen Kracht te integreren in het aanbod van het Centrum voor Jeugd en Gezin? Met de deelnemers worden vanuit de invalshoeken van de verschillende regievoerders de (on)mogelijkheden in kaart
gebracht om Eigen Kracht structureel in te bedden in het aanbod.

WORKSHOP 4 PASSEND ONDERWIJS IN GAAF

Iedere leerling moet passend onderwijs aangeboden krijgen dat aansluit bij de individuele leermogelijkheden. Vanaf 1 januari 2008 wordt het onderwijs uitgenodigd om tot een afgewogen onderwijsaanbod te komen in de regios dat past bij de leer- en ontwikkelingsbehoeften. In Flevoland is het onderwijs onderdeel van GAAF. In de workshop gaan we na wat de stand van zaken in de discussie is en hoe de trajecten in passend onderwijs en GAAF elkaar kunnen beïnvloeden en stimuleren.

WORKSHOP 5 INTEGRALE INDICATIE, BOUWSTEEN VOOR ÉÉN KIND - ÉÉN GEZIN - ÉÉN PLAN

In het afgelopen GAAF- jaar zijn twee werkgroepen actief geweest om de toelatingsprocedure tussen Bureau Jeugdzorg (BJZ) en Speciaal Onderwijs cluster 4 enerzijds, en tussen BJZ, Speciaal onderwijs cluster 2 en 3 en het CIZ anderzijds, in elkaar te schuiven. Ouders en kinderen met een gecombineerde onderwijs-zorgvraag worden zo niet onnodig belast met een dubbele indicatieroute. Dit is een belangrijke stap op weg naar integraal en afgestemd handelen van onderwijs en (jeugd)zorg. Bovengenoemde activiteiten hebben geresulteerd in twee verwijskaarten voor professionals, die vandaag gepresenteerd worden. Met de deelnemers wordt
onderzocht hoe deze routes uitgezet worden en welke rol de PCL en RvC kunnen krijgen in het traject in 2008. WORKSHOP 6 VERWIJSINDEX, DE OPSTAP NAAR ÉÉN KIND - ÉÉN GEZIN - ÉÉN PLAN

De verwijsindex risicojongeren die door het Rijk ontwikkeld wordt, brengt risicosignalen van professionals over jongeren in een vroeg stadium bij elkaar en bevordert een betere samenwerking tussen de instanties. In Almere werkt dit systeem al (ESAR). In het kader van GAAF zijn bestuurlijke afspraken over de invoer van een dergelijk systeem in Flevoland gemaakt. Hoe zijn de eerste ervaringen van Almere in de praktijk? We brengen in beeld wat ervoor nodig is om de risicosignalering in Flevoland te optimaliseren en welke stappen nodig zijn om de verwijsindex in te bedden in de bestaande structuren.

WORKSHOP 7 SAMENWERKEN EN STUREN, SAMEN NAAR ÉÉN KIND - ÉÉN GEZIN - ÉÉN PLAN

Samenwerking in de ambulante zorg is noodzakelijk voor gezinnen met problemen op meerdere levensterreinen. Hoe kunnen we vanuit de verschillende hulporganisaties deze aansluiting verbeteren en komen tot één hulpverleningsplan? Verschillende praktijkvoorbeelden leggen de mogelijkheden bloot. We discussiëren over de (on)mogelijkheden en komen tot advisering, ook in de relatie tussen bestuurlijke afspraken en de uitvoer van samenwerking in de ambulante zorg.
WORKSHOP 8 COÓRDINATIE VAN ZORG IN FLEVOLAND

Vroegtijdige onderkenning (signalering) van risicos en snel kunnen reageren op deze signalen is van groot belang. Een uitdaging voor de komende tijd is de coördinatie van zorg zo simpel mogelijk te organiseren waarbij gemaakte afspraken terug te zien zijn in het handelen van de partners: gedeelde verantwoordelijkheid en vertrouwen in elkaar. In alle gemeentes in Flevoland wordt veel aandacht geschonken aan verbetering van de lokale zorgstructuur en iedere gemeente volgt daarbij haar eigen koers, die past bij de lokale cultuur. We kijken vanuit de invalshoek van drie gemeentes (Almere, Lelystad, Zeewolde) naar mogelijkheden en onmogelijkheden als het gaat om coördinatie van zorg. Deelnemers krijgen meer inzicht in de lokale zorgstructuren en hun eigen rol en formuleren samen aanbevelingen voor de toekomst.
WORKSHOP 9 JUSTITIE EN ZORGKETEN: WAAR WILLEN WE NAARTOE?

De invulling van deze workshop gaat over de hulpverlening aan 0- 4 jarigen en hun ouders in peuterzalen en over de samenwerking tussen peuterspeelzalen en de jeugdzorginstellingen, bijvoorbeeld Peuter Speciaal.

LOGISTIEKE INFORMATIE

DATUM EN LOCATIE
De GAAF-conferentie vindt plaats op 25 oktober 2007 van 09.00 tot
16.30 uur in Congrescentrum de Pijler, Ketelmeerstraat 90 in Lelystad.

DOELGROEP
Deze interactieve conferentie is bedoeld voor mensen die in de provincie Flevoland op politiek, bestuurlijk, en directie- en (semi-) managementniveau werkzaam zijn op het terrein van jeugd (onderwijs, justitie, politie, wonen, welzijn en zorg). De bestuurders en beleidsmedewerkers van de ministeries die zich inzetten voor jeugd worden eveneens uitgenodigd.

KOSTEN
Deelname kost 75,00 ex btw per persoon. Na de conferentie ontvangt u een factuur.

U kunt zich aanmelden via de link bovenaan deze pagina De conferentie wordt in opdracht van de provincie Flevoland en de zes gemeenten door SGBO georganiseerd. Het Congres- en Studiecentrum VNG verzorgt de logistieke organisatie.
Hier kunt u ook uw keuze voor de workshops/masterclass aangeven. Een week voor de conferentie ontvangt u per post een bevestiging van deelname met een badge en een routebeschrijving. Registratie in verband met de Wet bescherming
persoonsgegevens aangemeld bij het CPB op 24 juli 2002, meldingsnummer m-1026707.
Voor inlichtingen over uw aanmelding kunt u mailen naar cs@vng.nl of bellen naar 070-3738469.

ANNULERING
Annulering van uw inschrijving kan alleen schriftelijk (per brief, fax of e-mail) bij het Congres- en Studiecentrum VNG tot uiterlijk één week voor de conferentie. Indien de annulering niet uiterlijk één week voor de conferentie is doorgegeven, bent u
de volledige deelnemersbijdrage verschuldigd. Bij verhindering mag uw plaats worden ingenomen door een vervanger.
U wordt verzocht eventuele vervanging schriftelijk door te geven aan het Congres- en Studiecentrum VNG.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl