Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

debattenreeks Meeting the Minds voor bouwwereld en milieubeweging

Is er strijd tussen bouwwereld en milieubeweging over duurzaamheidsoplossingen? Of vinden zij elkaar in een strijd tegen de politiek?

Amsterdam, 24 oktober 2007 - Minister Cramer gaf vorige week in De Volkskrant nog aan dat duurzaamheid te abstract is. 'De politiek draagt nog niet echt met een helder beeld de maatregelen uit'. Heldere, visionaire plannen en ideeën komen wel aan bod tijdens de debattenreeks Meeting the Minds. In vier avonden strijden telkens twee prominente Nederlandse denkers tegen elkaar over hun plannen voor een duurzame wereld. Op donderdag 25 oktober vindt het eerste debat plaats tussen Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland en invloedrijkste bestuurder van Nederland in 2006 en Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace Nederland. Wij nodigen u uit om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Bouwend Nederland
Nederlandse woningen en gebouwen moeten volgens Brinkman een stuk energiezuiniger worden, omdat deze aanzienlijk bijdragen aan de uitstoot van CO2. Samen met Stichting Natuur en Milieu heeft Bouwend Nederland een aantal partijen uit de bouw en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om een plan te maken voor duurzaam renoveren. "Bouwers zijn niet de vijanden van de milieubeweging", zegt hij. Brinkman is ervan overtuigd dat het bedrijfsleven bereid is om te investeren in een 'duurzame, degelijke en schonere omgeving'.

Milieubeweging
De vraag is of Liesbeth van Tongeren het met hem eens is. Van Tongeren heeft haar eigen ideeën en plannen over duurzaamheidsoplossingen. Zij is ervan overtuigd dat klimaatverandering is te stoppen. Dat kan echter niet zonder het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen en over te stappen op schone energie. Van Tongeren zegt dat de vereiste investeringen voor de overstap in het niet vallen bij de kosten die een permanente aanpassing aan klimaatverandering met zich meebrengt.

De bal kaatsen
Bouwwereld en milieubeweging hebben verschillende belangen, maar er zijn ook overeenkomsten. Volgens Brinkman ontbreekt het de politiek aan daadkracht om duurzame oplossingen aan te dragen. Ook Van Tongeren verwijt de Nederlandse politiek daadkracht: "De politiek mist nog durf en regie om haar milieudoelen waar te maken." Kaatsen Van Tongeren en Brinkman de bal terug naar minister Cramer of naar elkaar? Dat komen we te weten op donderdag 25 oktober.

Algemene informatie
Tijdens de debattenreeks Meeting the Minds staat de vraag 'Hoe besteedt u de komende vijf jaar 500 miljard euro om de wereld duurzamer te maken?' centraal. Het debat vindt plaats op donderdag 25 oktober op het schip 'Ocean Diva', Piet Heinkade te Amsterdam (tussen Passengers Terminal Amsterdam en restaurant Fifteen). Het debat begint om 19.45 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur) en duurt tot 22.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden via www.meetingtheminds.nl. ABN AMRO organiseert Meeting the Minds in samenwerking met FD Intelligence.

De volgende debatten vinden plaats op:

Donderdag 22 november
Gerd Leers, burgemeester Maastricht versus Wiebe Draijer, managing director McKinsey & Company Benelux

Donderdag 17 januari 2008
Rein Willlems, lid van de Eerste Kamer voor het CDA en voormalig president-directeur van Shell Nederland versus Peter Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur TNT NV

Donderdag 21 februari 2008
Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW versus Roel Pieper, hoogleraar e-commerce aan de Universiteit Twente en managing director Favonius Ventures
- EINDE PERSBERICHT -