Ingezonden persbericht


Lornah Kiplagat wint Millenniumschoen Award 2007

Atlete Lornah Kiplagat heeft gisterenavond in de Melkweg in Amsterdam de Millenniumschoen Award 2007 uitgereikt gekregen. Kiplagat won deze prijs voor haar persoonlijke betrokkenheid bij het thema sport en ontwikkelingssamenwerking.

De Millenniumschoen Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse topsporter, trainer of coach die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor sport en ontwikkelingssamenwerking. Naast Kiplagat waren onder meer Clarence Seedorf, Johann Olav Koss, Peter Winnen, Barbara de Loor, Leontien Zijlaard-Van Moorsel, Hans van Breukelen, Dirk Kuijt en Kalusha Bwalya genomineerd. In 2006 won oud-profvoetballer Aron Winter de Millenniumschoen Award.

Kiplagat dankt de uitverkiezing aan haar inzet voor de `Lornah Kiplagat Foundation', de stichting die kansarme meisjes in Kenia via het volgen van onderwijs een kansrijk bestaan probeert te bieden. Uit het juryrapport: 'Lornah valt op, omdat zij uit eigen initiatief iets heeft opgezet. De activiteiten staan, in eerste instantie, door haar inzet, door haar financiële bijdrage en door haar kundigheid. Zij is erg betrokken bij haar projecten en zij is kundig door haar eigen achtergrond.'

De uitreiking had plaats op 24 oktober tijdens de Nacht van de Verenigde Naties, waar jongeren met politici, academici, artiesten, journalisten en professionals uit de ontwikkelingssamenwerking debatteerden over de toekomst van de VN. Tijdens de Nacht werd ook bekend gemaakt dat de 'Lornah Kiplagat Foundation' ¤ 10.000,- subsidie krijgt van NCDO.