Ingezonden persbericht



-- P E R S B E R I C H T -- Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie (VNBI)

Producenten bundelen krachten
Nederland op weg om tot grootste biodieselproducenten van EU te behoren

Rotterdam, 25 oktober 2007 - Binnen 2 jaar kan Nederland één van de grootste producenten van biodiesel in Europa zijn. Om de inzet van biodiesel te stimuleren, is door acht biodieselproducenten de Vereniging Nederlandse Biodiesel Industrie (VNBI) opgericht.

De totale biodieselproductiecapaciteit van de gezamenlijke fabrieken zal 1,5 miljoen ton per jaar bedragen. Daarmee kan Nederland al in 2009 ten minste 10 procent minerale diesel vervangen door biodiesel. De groei van biodieselproductie dankt Nederland vooral aan zijn rol als distributieland.

De nieuwe vereniging wil in de politiek de handen op elkaar krijgen voor de milieuvriendelijke biodiesel. Vooral het minder afhankelijk worden van aardolie en het terugbrengen van de CO2 uitstoot zijn daarbij twee kernpunten. Samen met onder andere overheid, oliemaatschappijen en milieugroeperingen wil de vereniging een goede balans vinden in het gebruik van biodiesel en de duurzaamheid ervan. De VNBI zal tijd en geld gaan investeren om de duurzaamheid te borgen en in navolging van het rapport van de Commissie Cramer voorop lopen in het verder ontwikkelen van biodiesel. Gesprekken met de diverse partijen zullen binnenkort worden opgestart.

Voorzitter van de VNBI, de heer Uwe Jurgensen van Biopetrol Rotterdam: ?Het is belangrijk om een eenduidige boodschap te hebben. De oprichting van de VNBI is een grote stap in het breder introduceren van biobrandstoffen in Nederland. Voorheen werkte elke producent alleen. Door gezamenlijk op te trekken kan er versneld worden ingezet op het verantwoorde gebruik van biobrandstof en de ontwikkeling ervan.?


-- E I N D E P E R S B E R I C H T --

Biodiesel wordt gemaakt uit plantaardige oliën. Het is nagenoeg zwavelvrij en volledig biologisch afbreekbaar. Het bespaart 30% tot 50 % op de CO2 uitstoot en is direct toepasbaar binnen de bestaande infrastructuur. In Nederland bevat op dit moment diesel aan de pomp (minerale diesel) gemiddeld 2% biodiesel. Dit percentage zal oplopen tot 5,75 % in 2010. In landen zoals Duitsland rijden veel vrachtwagens nu al op 100% biodiesel.

Aanvullende informatie VNBI

De oprichters van de VNBI zijn:
Biodiesel Kampen BV, Biopetrol Rotterdam BV, Biovalue Holding BV, Clean Energy BV, Dutch BioDiesel BV, J & S BioEnergy BV, Rosendaal Energy BV en Sunoil Biodiesel BV.

Het bestuur wordt gevormd door:
Voorzitter: de heer U. Jurgensen, directeur Biopetrol Rotterdam BV; Secretaris: de heer G. Eijsink, directeur Dutch BioDiesel BV; Penningmeester: de heer W. Hadders, directeur Sunoil Biodiesel BV.

Contactgegevens voor de pers (woordvoerder):
Naam : Uwe Jurgensen
Functie : Directeur
Bedrijf : Biopetrol Rotterdam BV
Telefoonnummer : + 31 (0)10 4724410
Mobiel nummer : + 31 (0)6 53147773
E-mail : u.jurgensen@vnbi.nl

Bijlage:
BiopetrolForum (Biopetrol magazine, oktober 2007)


---- --