Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LED-verlichting Rotterdamse binnenstad primeur in Nederland Rotterdam wordt duurzame lichtstad
Rotterdam, 25 oktober 2007 ­ Duurzame LED-buitenverlichting heeft de toekomst in Rotterdam. Met een nationale primeur klonk deze week het startschot voor de ingebruikname van de technologie in de Stadhuisstraat. Daar is de oude straatverlichting vervangen door high powered LED- straatverlichting: het is daarmee de eerste LED-straat van Nederland. Binnen een maand volgt er LED-kerstsfeerverlichting voor 16 winkelstraten in de Rotterdamse binnenstad. De pilot LED-buitenverlichting is een initiatief van het Rotterdam Climate Initiative in samenwerking met CityTec en Gemeentewerken en de Ondernemersfederatie Rotterdam City.

Burgemeester Ivo Opstelten is blij met de aandacht voor LED-buitenverlichting: "De duurzame LED-verlichting is vergelijkbaar met de oude, gangbare buitenverlichting. De lichtintensiteit is zelfs beter en dat komt de veiligheid ten goede".

Ook sfeer- en kerstboomverlichting wordt LED
Na de Stadhuisstraat is de tweede stap de Rotterdamse kerstsfeerverlichting in het winkelgebied in de binnenstad, van de Hoogstraat tot en met de Korte Lijnbaan. Dankzij de Ondernemersfederatie Rotterdam City en het Rotterdam Climate Initiative zullen hiervoor alleen LED-lampen worden gebruikt. De nieuwe LED-lampen worden in november ontstoken.
Medio december volgt er LED-verlichting in de Rotterdamse kerstboom. Die wordt ontstoken door burgemeester Opstelten en een vertegenwoordiger van Oslo, de stad die Rotterdam de boom kado doet. Verder wordt nog dit jaar de straat waar de burgemeester woont van LED-verlichting voorzien, zodat hij er hoogstpersoonlijk op kan toezien welke resultaten er geboekt kunnen worden met LED. Bij deze pilot is Lemnis Lighting (dochteronderneming van Tendris Holding) betrokken.

Groot potentieel
Met de pilot wil het Rotterdam Climate Initiative de kansen van het gebruik van LED- techniek in de openbare ruimte aantonen. LED-verlichting gaat zes keer langer mee, wat leidt tot een besparing op onderhoudskosten en CO2-reductie, omdat er veel minder afvalstoffen in het milieu worden gebracht. Verder zorgt het heldere witte licht van de LED-lampen voor verbeterde zichtbaarheid op straat, waardoor ook de veiligheid toeneemt. Daarnaast zijn de lampen schokbestendiger dan hun voorgangers. Ten slotte wordt de CO2-uitstoot direct verminderd door de reductie van de servicekilometers van onderhoudswagens.

Het Rotterdam Climate Initiative is het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond.

Onderzoek
Het Rotterdam Climate Initiative gaat verder een onderzoek instellen naar de toepasbaarheid van LED-verlichting in de rest van Rotterdam en in het havenindustrieelgebied. Onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn om de industriële verlichting te vervangen door LED-verlichting. Een soortgelijk onderzoek vindt plaats in de haven en bij de luchthaven Rotterdam Airport. Dit kan besparingen opleveren tot zeventig procent.

Over het Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative is een ambitieus programma waarin de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs samenwerken aan een beter Rotterdams klimaat in alle opzichten. De vier partijen bundelen hun krachten om van Rotterdam de `World Capital of CO2-free energy' maken. Het einddoel is de CO2-uitstoot op het Rotterdamse grondgebied in 2025 met 50% te hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. Ten slotte is het Rotterdam Climate Initiative hét platform voor iedereen die wil meewerken aan het halveren van CO2-uitstoot in 2025 en het versterken van de economische groei.

Noot voor de redactie,