Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 25 oktober

Fryslân, 25-10-2007 o Politieberichten van woensdag 24 oktober 07.00 uur t/m donderdag 25 oktober 07.00 uur

Sumar: brom- en fietscontrole
De politie heeft woensdagochtend op de Van Harinxmaweg een brom- en fietscontrole gehouden. Tijdens de controle passeerden 87 fietsers, waarvan zes geen verlichting voerden. Deze fietsers kregen dan ook een bekeuring. Ook 13 passerende bromfietsers werden gecontroleerd. Na een test op de rollenbank bleek dat alle bromfietsen voldeden aan de wettelijke maximum snelheid. Er werden dan ook geen bekeuringen uitgeschreven.

Franeker/Harlingen: verlichtingscontrole
De politie heeft woensdagochtend in en rondom Franeker en Harlingen een verlichtingscontrole gehouden. De controle was specifiek gericht op schoolgaande jeugd. Tijdens de controle werden 45 fietsers bekeurd. De komende periode gaat de politie vaker controleren op het voeren van de vereiste fietsverlichting.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal bliksemafleider
De politie onderzoekt de diefstal van 286 meter aan koperdraad ten behoeve van bliksemafleiders van een school aan de Cornelis Trooststraat. Het koper werd vanaf het dak weggenomen. Namens de school deed een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Tjalleberd A7: automobilist gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft woensdagochtend op de A7 nabij Tjalleberd een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 30-jarige automobilist uit Zevenhuizen (Groningen) gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakten zes autos met elkaar in botsing. De automobilist uit Zevenhuizen werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De overige bestuurders kwamen met de schrik vrij. Door aanrijdingen ontstond er een lange file.

Haskerdijken A32: omstanders redden vrouw
Omstanders hebben woensdagochtend vermoedelijk het leven gered van een 25-jarige automobiliste uit Leeuwarden. De vrouw had op de A32 nabij Haskerdijken de macht over het stuur verloren. Ze raakte hierdoor met haar auto de vangrail en belande op de kop in het water. Omstanders schoten direct te hulp en haalden de vrouw uit haar auto. Ze werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Ureterp: bromfietscontrole
De politie heeft woensdagmiddag op de Hegebrechtsterleane/De Feart een bromfietscontrole gehouden. In totaal 37 bromfietsen werden gecontroleerd en getest op vermogen en veiligheid. Er werd door de politie 13 keer proces-verbaal opgemaakt. Acht keer omdat een brommer een te hoog vermogen had, drie keer omdat de bestuurder niet in het bezit bleek te zijn van een bromfietscertificaat. Verder reed een bestuurder nog met een lekke uitlaat en was een brommer niet voorzien van een functionerende voorrem.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft woensdagmiddag een 15- en een 18-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van diefstal van een snorfiets. Een surveillerende motoragent hield de twee op de Snekerterkweg staande voor een controle. Daarbij bleek de 15-jarige bestuurder in eerste instantie niet in het bezit van een bromfietscertificaat, maar sowieso te jong te zijn om op een snorfiets te mogen rijden. Beiden gaven vervolgens toe de snorfiets kort daarvoor te hebben weggenomen bij een supermarkt aan de Snekertrekweg. Ze werden daarop voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht.

Dokkum: inbreker aangehouden door bewoner
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 27-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De verdachte was door de 33-jarige bewoner van een woning aan de Measloatswal betrapt tijdens een inbraak. De bewoner hoorde gestommel in zijn achtertuin en trof toen hij poolshoogte ging nemen de verdachte achter het hek van zijn tuin aan. Na een korte achtervolging wist hij de verdachte aan te houden en waarschuwde de politie. Bij fouillering van de man werd onder meer een breekijzer aangetroffen. Hij werd ingesloten.