Universiteit van Tilburg

25 oktober 2007

Internationalisering rechtswetenschap UvT versterkt met benoeming Jan Smits

Benoeming hoogleraar European Private Law and Comparative Law

Prof. dr. Jan Smits wordt met ingang van 1 januari 2008 benoemd tot hoogleraar European Private Law and Comparative Law bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Hij krijgt de opdracht een onderzoeksinstituut op te zetten op het terrein van Europeanisering en Internationalisering van het Recht. Smits wordt benoemd in het kader van het universitaire beleid om hoogleraren van internationaal topniveau aan te trekken.

Een van de grote uitdagingen van de rechtswetenschap is hoe het recht moet reageren op de toenemende internationalisering. De rol van de nationale staat wordt ook in het recht steeds minder belangrijk, zeker als het gaat om transnationale verhoudingen. Er ontstaat een vacuüm dat op andere wijze dan door nationale wetgeving moet worden ingevuld. Een van de centrale thema's van het onderzoek van prof. dr. Jan Smits is hoe dat te doen. Smits verricht fundamenteel onderzoek naar rechtsvergelijking, Europees privaatrecht en transnationaal recht en is toonaangevend in zijn vakgebied. Tophoogleraar Smits is een aanwinst voor de Tilburgse rechtenfaculteit.

Om zowel het onderzoek als het onderwijs van de faculteit een sterkere internationale invalshoek te geven, heeft Smits de opdracht gekregen een onderzoeksinstituut op te richten op het terrein van rechtsvergelijking en internationalisering van recht. "De rechtswetenschappelijke discipline is nog altijd sterk gericht op de bestudering van nationale wetgeving en rechtspraak. Maar er is geen reden waarom de rechtswetenschap niet net zoals de economie of psychologie internationaal kan worden beoefend", aldus Jan Smits. Het onderzoeksinstituut in oprichting wil daarin een voortrekkersrol vervullen.

Prof. dr. Jan M. Smits (1967) studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde in 1995 eveneens in Leiden. In 1995/1996 was hij universitair docent aan de Universiteit van Tilburg, en in 1996 werd hij universitair hoofddocent Vermogensrecht aan de Universiteit Maastricht. Vanaf 1999 was hij daar hoogleraar Europees Privaatrecht en was hij gasthoogleraar aan diverse buitenlandse universiteiten. Sinds 2004 is hij tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Amsterdam. Hij stelde onlangs de Elgar Ecyclopedia of Comparative Law samen en publiceerde onder meer over de Europese integratie in het vermogensrecht.