Provincie Noord-Holland

Datum

25-10-2007

Onderwerp

Westelijke Randweg Beverwijk mag doorgaan


De provincie Noord-Holland heeft de bestemmingsplannen van Beverwijk, Heemskerk en Velsen, waarin de Westelijke Randweg is opgenomen, terecht vastgesteld. Westerhout Blijft!, die tegen deze besluiten procedures had aangespannen, is door de Raad van State in het ongelijk gesteld.

De Raad van State oordeelde, dat de plandelen niet in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening. Daarmee zijn de bestemmingsplannen van Beverwijk, Heemskerk en Velsen waarin de Westelijke Randweg is opgenomen, definitief vastgesteld.

De provincie heeft in 2005 goedkeuring verleend aan de bestemmingsplannen van de drie gemeenten. Westerhout Blijft! heeft dit besluit aangevochten bij de Raad van State. De raad stelt nu in haar uitspraak vast dat de hoeveelheid onderzoeken, de uitvoerigheid en de actualiteit daarvan en de daaruit getrokken conclusies ten aanzien van de aanwezigheid van zandhagedissen en de verblijfplaatsen van vleermuizen in het plangebied geen grond zijn om de aanleg van de randweg tegen te houden. De Raad van State heeft in haar uitspraak dan ook geconcludeerd dat de provincie bij de goedkeuring van de drie bestemmingsplannen terecht heeft geoordeeld dat Flora- en Faunawet niet de uitvoerbaarheid van de N197 in de weg staat. Hiermee is Westerhout Blijft! in het ongelijk gesteld.

Gedeputeerde Mooij is tevreden met de uitspraak; Dit is een stap dichterbij de realisatie van een weg die hard nodig is voor de regio. Wethouder Mosk van Beverwijk is verheugd over de uitspraak: de aanleg van de weg levert een sterke verbetering van de luchtkwaliteit en zal de verkeersoverlast ten langen leste uit het centrum weren.

De aanleg van de Westelijke Randweg was oorspronkelijk gepland in 2005/2006. Deze is door lange procedures vertraagd. Naar verwachting kan de aanleg nu in januari 2008 starten.
De redenen waarom de Westelijke Randweg er moet komen zijn nog steeds aanwezig: het weren van het vele verkeer door het centrum van Beverwijk, het ontsluiten van het toekomstige bedrijventerrein Businesspark IJmond en het verbeteren van de bereikbaarheid van Wijk aan Zee, bedrijventerrein de Houtwegen en het Corusterrein. Ook de Raad van State heeft het belang van de weg bevestigd.