GroenLinks in de Europese Unie

Europees Parlement mijdt twistpunten in rapport over Servië

Straatsburg, 24 oktober 2007 - Het Europees Parlement stemt donderdag over een rapport over de betrekkingen tussen Servië en de EU. Het voornaamste twistpunt, de toekomst van Kosovo, dreigt daarin te ontbreken. "Onbegrijpelijk," vindt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Lagendijk, rapporteur over Kosovo voor het Europees Parlement, wil in ieder geval in het rapport opnemen dat een coöperatieve houding van de Serviërs in deze kwestie zou bijdragen aan de Servische integratie in de EU.

"De kwestie Kosovo is een restant van de rampzalige etnische politiek van Slobodan Milosevic uit de jaren negentig. De Servische regering staat op dit moment een regeling van de status in de weg, terwijl de spanningen in Kosovo oplopen." Als Servië aanstuurt op een catastrofe in Kosovo, zal dat zeker repercussies hebben op het Servische perspectief op lidmaatschap", aldus Lagendijk.

In het rapport worden de positieve ontwikkelingen in Servië benadrukt, terwijl de meningsverschillen weinig aandacht krijgen. Voorwaarde voor het openen van toetredingsonderhandelingen met de EU is de Servische samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Volgens Lagendijk is het ontwerprapport te optimistisch over deze samenwerking. Zo zijn er positieve uitlatingen van hoofdaanklager Carla del Ponte over de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal overgenomen. Terwijl zij onlangs nog kritische kanttekeningen heeft gezet bij de Servische wil tot samenwerking.

Veel europarlementariërs willen een kritiekloos rapport om Servië niet voor het hoofd te stoten. Op die manier hopen zij de Servische president Tadic en de pro-Europese partijen in het Servische parlement te ondersteunen. Lagendijk denkt dat het resultaat van deze strategie tegenovergesteld zal zijn aan het beoogde doel.

"Als de Europese Unie ervoor terugschrikt tegen de harde lijn van premier Kostunica in te gaan, zal de Servische kiezer dat opvatten als succes voor het nationalistische beleid. Daarom zal niet Tadic, maar juist Kostunica garen spinnen bij Europese toegeeflijkheid. Te grote flexibiliteit van de EU leidt zo tot starheid van Servië", aldus Lagendijk.


---