Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

WEKELIJKS PERSBERICHT

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

Baarsjes stimuleert autodelen

Baarsjesbewoners en -ondernemers kunnen binnenkort van het stadsdeel een financiële stimulans verwachten als zij gaan autodelen. Het streven is om minimaal honderd extra abonnementen bij één van de drie commerciële aanbieders (Greenwheels, Diks en ConnectCar) te realiseren. Het stadsdeel betaalt een jaar lang een deel van de abonnementskosten terug aan de nieuwe inschrijvers. Ook particulier autodelen wordt gesteund: de eerste honderd inschrijvers krijgen de inschrijvingskosten voor de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik terug. Portefeuillehouder Ab Cherribi: 'Met deze actie willen we stimuleren dat bewoners en ondernemers vaker kiezen voor een gedeelde en niet voor een eigen auto. Dat levert milieuwinst op, en als meer mensen van één auto gebruik maken hebben we uiteindelijk ook minder parkeerplaatsen nodig. Ik weet zeker dat we mensen die autodelen overwegen met deze subsidie over de streep zullen trekken.' Voor de actie heeft het Dagelijks Bestuur een bedrag van 30.000 euro uit het parkeerfonds gereserveerd. De uitvoering van de actie start nog dit jaar; binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer de regeling ingaat en wat de exacte voorwaarden zijn.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Herinnering

Buurtbijeenkomst over plannen 2008

Het Dagelijks Bestuur nodigt alle bewoners op woensdag 31 oktober uit voor een 'netwerkborrel' over de Programmabegroting 2008. Iedereen is die dag vanaf 19.30 uur van harte welkom in Het Sieraad (Postjesweg 1). Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg geeft een korte toelichting op de plannen voor 2008. Vervolgens kan iedereen onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar en met leden van de stadsdeelraad van gedachten wisselen over de plannen voor volgend jaar. Verburg: 'Het is een uitgelezen moment voor bewoners en belangenbehartigers om de raadsleden nog wensen en plannen voor 2008 mee te geven.'

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Extra controle regels voor honden

De milieupolitie gaat in de week van 29 oktober tot en met 4 november extra goed controleren of hondenbezitters zich aan de regels houden. Sinds begin dit jaar zijn de regels voor honden op straat aangescherpt: ook hondenpoep in de goot moet door de hondeneigenaren worden opgeruimd. Hondeneigenaren moeten altijd een opruimmiddel bij zich hebben en honden moeten zijn aangelijnd buiten de uitlaatstroken. De milieupolitie gaat ook controleren of hondenbelasting is betaald.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Serie: Uit de Programmabegroting 2008

De programmabegroting 2008 staat de komende weken op de agenda van de verschillende raadscommissies en wordt 27 november vastgesteld door de stadsdeelraad. De komende weken aandacht voor de highlights in de begroting. Waar trekt het Dagelijks Bestuur in 2008 (extra) geld voor uit? Deze week deel 1: Over de plannen rond Openbare orde en veiligheid en die rond Werk, inkomen en economie.

Openbare orde en veiligheid

De Baarsjes: nog veiliger

De Baarsjes is veiliger geworden, vindt portefeuillehouder Arco Verburg. 'Maar het moet nog beter. Er is werk aan de winkel zolang ouderen zich nog onveilig voelen, kleine ondernemers nog te veel last hebben van criminaliteit, slechte horeca zorgt voor een vervelende sfeer op straat en er rondom sommige coffeeshops sprake is van overlast.' Verburg vervolgt: 'In 2008 blijven wij ons inzetten voor vermindering van het aantal coffeeshops. Daarnaast willen wij een grotere diversiteit van het winkelaanbod, en met name belwinkels weren. De aanpak van 'slechte horeca', zoals in de Chassébuurt, willen we ook toepassen in andere buurten. Als het kan, zetten we de wet Bibob in voor vastgoed. En er moet een sluitende aanpak komen voor overlastgevende jongeren.'

Voor veiligheidsbevorderende maatregelen trekt het Dagelijks Bestuur in de Programmabegroting 2008 420.000 euro uit.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Openbare orde en veiligheid

Project Huiselijk geweld: verlengen

Het Dagelijks Bestuur wil het project Huiselijk Geweld verlengen. Voor de verlenging in 2008 is 15.000 euro nodig. Het project werkt met vrijwilligers (intermediairs). Zij leggen contact met bewoners uit De Baarsjes die (mogelijk) het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dat kunnen bijvoorbeeld allochtone en autochtone vrouwen zijn, maar ook ouderen en kinderen. Idee is dat via deze weg vooral slachtoffers worden bereikt die uit zichzelf niet de stap zetten richting politie of hulpverlening.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Werk, inkomen en economie

Twee ton voor economisch beleid

'We willen dat De Baarsjes een aantrekkelijke locatie is om te wonen, te werken en te recreëren', zegt portefeuillehouder Mirjam Smeels. 'Samen met ondernemers, eigenaren en straatmanagement knappen wij het winkelgebied nu flink op. Daar gaan we in 2008 mee door. Ook blijven we ons inspannen voor de Chassébuurt. Dat is de buurt waar kunst en bedrijvigheid elkaar raken en versterken. We ondersteunen initiatieven van starters in de creatieve industrie. Dit doen we met behulp van de inzet van een actieve straatmanager, professionele aandacht door het Ondernemershuis West en samenwerking met creatieve ondernemers.'

Voor economisch beleid reserveert het Dagelijks Bestuur 214.000 euro in 2008.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Werk, inkomen en economie

Kansen voor iedereen

'Er leven in De Baarsjes ruim vierduizend alleenstaanden of gezinnen met een inkomen op en rond het minimum, waarvan driekwart langer dan drie jaar. Portefeuillehouder Arco Verburg: 'Onze mogelijkheden om hier wat aan te doen liggen vooral bij samenwerking met anderen. Zo kunnen we samen met bijvoorbeeld de Dienst Werk en Inkomen ervoor zorgen dat iedereen met een vraag over inkomensondersteuning, toegang heeft tot de benodigde informatie. En dat mensen die dat nodig hebben direct terecht kunnen bij de schuldhulpverlening.'

'Jongeren verdienen ook aandacht. Ik constateer een tekort aan geschikte stageplaatsen en leerwerkbanen in het stadsdeel. We willen het aantal plekken structureel vergroten. En jongeren tussen 16 en 23 jaar zonder diploma begeleiden we naar werk, scholing of zorg.' Deze lokale trajectbegeleiding kost in 2008 zo'n 75.000 euro en wordt gedekt uit het budget 'Jong in West'. Voor armoedebestrijding trekt het DB 60.000 euro uit.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471, Wim de Graaf , 06 1237 9510.

Bouwen aan Burgerschap

Meedoen aan het maatschappelijk leven. Dat is het doel van Bouwen aan Burgerschap. Resultaat na de verplichte deelname: de groep participeert in de maatschappij, waarbij een deel daadwerkelijk doorstroomt naar enigerlei vorm van werk, betaald of onbetaald.

Het Dagelijks Bestuur heeft er in 2008 130.000 euro voor over.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie wil honden los laten lopen op 'renstroken'

Honden in De Baarsjes mogen van de raadscommissie Stadsdeelwerken op zogenoemde 'renstroken' los blijven lopen. De raadscommissie gaat daar mee in tegen het voorstel van het Dagelijks Bestuur, dat wilde dat honden in het hele stadsdeel worden aangelijnd.

Op dit moment kent De Baarsjes tien uitlaatstroken, waar honden los mogen rennen en kunnen poepen. Baasjes mogen daar de hondenpoep opruimen, maar verplicht is dat nu nog niet. Van de vier politieke partijen in De Baarsjes mag die opruimplicht er nu wel komen. Hondeneigenaren moeten dan zowel op straat als op de uitlaatstroken de poep van hun hond opruimen.

Het Dagelijks Bestuur wilde naast een opruimplicht ook een aanlijngebod instellen voor het hele stadsdeel. Daarom zouden de uitlaatstroken kunnen verdwijnen, zo stelde het DB voor. Daar kwamen hondeneigenaren echter tegen in het geweer. Afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissie stadsdeelwerken bepleitte een grote groep hondeneigenaren het behoud van de uitlaatstroken. De eigenaren willen best de poep van hun hond opruimen, zo meldden zij, maar ze vonden dat hun honden in het stadsdeel toch ergens vrij moeten kunnen rennen.

PvdA, GroenLinks, VVD en D66 waren dinsdagavond voorstander van 'renstroken' in het stadsdeel. Wellicht kunnen enkele van de huidige uitlaatstroken verdwijnen, zeiden de politieke partijen. Maar op plekken waar kinderen nu toch niet spelen, zoals langs een gracht of een drukke weg, moet het mogelijk blijven dat honden los kunnen rennen.

Wethouder Cherribi komt in december met een voorstel waarin hij de bestaande stroken nog eens tegen het licht houdt.

Raad praat over Chassébuurt en preventief fouilleren

De stadsdeelraad praat komende dinsdag 30 oktober over de problemen met jongeren in de Chassébuurt. GroenLinks komt met een motie over dit onderwerp, waarover de partij een uitspraak van de deelraad wil. De VVD wil ook een uitspraak van de deelraad, maar dan over preventief fouilleren. Op verzoek van de PvdA wordt de deelraad een uitspraak ontlokt over Antwoord, het nog niet goed functionerende telefoonnummer van de gemeente Amsterdam.

De raad moet dinsdag verder besluiten nemen over de Najaarsnota, de notitie School in de Buurt en over twee burgerinitiatieven.

De deelraad van De Baarsjes vergadert op dinsdag 30 oktober vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg.

Agenda

Kragen+manchetten

Tentoonstelling in Hoofdzaak Hoeden ArtWear, tot 22 december.

Expositie Mexicaans Dodenaltaar van Adelina Reyes

Expositie in Galerie de Stoker, tot 21 november.

Dvd presentatie door Stichting Gehandicapten Platform De Baarsjes

26 oktober - aanvang 20.00 uur.

Disco: Fok Stijl

In Club 8, 26 oktober - aanvang 22.00 uur.

Disco: UNK

In Club 8, 27 oktober - aanvang 23.00 uur.

Workshop Molly Ackerman: schilderen van een persoonlijk boek

In Galerie Arps&Co, 28 oktober - aanvang 13.00 uur.

Vergadering Stadsdeelraad

In de Raadzaal, 30 oktober - aanvang 20.00 uur.

Netwerkborrel over de Programmabegroting 2008

In het Sieraad, 31 oktober - aanvang 19.30 uur.

Netwerkbijeenkomst voor vrijwilligersgroepen in De Baarsjes

1 november - aanvang 18.30 uur.