PRESS RELEASE


Time :

19:28:02

Date :

25 October 2007

Sender Name:
FAVV-AFSCA

FAVV : geval van rabiës in Beersel (Vlaams-Brabant)

De verdenking van rabiës bij een jonge hond van een inwoner uit Beersel werd door het Pasteurinstituut bevestigd. De hond werd op 20 oktober geëuthanaseerd nadat de behandelende dierenarts de symptomen van rabiës had vastgesteld. Men heeft ook de tweede hond van het gezin doen inslapen en men wacht nog op de resultaten van deze analyses.

Ons land is sinds 2001 officieel rabiës-vrij verklaard. De vaststelling wil niet zeggen dat de ziekte opnieuw in ons land is opgedoken. De hond waarbij rabiës werd vastgesteld, is illegaal ingevoerd vanuit Marokko.

De hond is een kruising van een labrador, is zwart en heeft een witte vlek op de borst en onderaan de poten. Het gaat om een jong dier dat nog niet was afgericht. Het dier bezocht tussen 1 en 20 oktober het Schavey park in Beersel. In het park zou het dier slechts beperkt in contact gekomen zijn met soortgenoten.

Het onderzoek dat met spoed werd uitgevoerd door het FAVV en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid toonde aan dat de besmetting mogelijk was vanaf 2 oktober 2007. In het speeksel van een besmet dier kan het virus reeds aanwezig zijn 2 weken voordat de eerste symptomen verschijnen. Het virus wordt overgebracht via rechtstreeks contact : bijten, likken van ongave huid of slijmvlies (mond, ogen, neus).

Er was vandaag een crisisoverleg tussen de experten van het Pasteurinstituut, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en het FAVV. Er werden de volgende maatregelen bepaald :

1. Informatie aan de betrokken burgemeesters over de te nemen maatregelen.

2. Verzoek aan de personen (of hun kinderen) die sinds 2 oktober (en uit voorzorg op 28 september tijdens een hockeywedstrijd van Ukkel Sport) in rechtstreeks contact kwamen met dit dier, of onrechtstreeks via hun eigen huisdier, om zich aan te bieden voor eventuele preventieve maatregelen.
Ø Voor personen : bij hun huisarts.
Ø Voor dieren : bij de dierenarts die zal verwijzen naar het FAVV op het nummer 02 208 41 27

3. In uitvoering van het KB van 10/02/67 in de gemeenten van Beersel, Drogenbos, St-Genesius-Rode, Linkebeek, Ukkel, St Pieters Leeuw (partim), en 's Gravenbrakel (partim), volgende maatregelen : Ø Verplichting om de honden van de betreffende zone aan de leiband te houden, zelfs buiten deze zone.
Ø Sterk advies tot vaccinatie van de honden en katten uit de zone (er echter rekening mee houdend dat de vaccinatie pas effectief is na 3 weken)
Ø Er wordt aangeraden katten binnenshuis te houden

4. Alle andere door de burgemeester opgelegde maatregelen
5. Het is ten stelligste aangeraden om melding te maken aan artsen en veeartsen van eventuele beten door honden of katten

Wat de bestrijding van rabiës betreft, gelden de volgende maatregelen:

1. vaccinatie van honden, katten en fretten is verplicht ten zuiden van Samber en Maas alsook op alle campings in België,
2. vaccinatie ten minste 21 dagen voordien en certificering (EU-paspoort of certificering) verplicht bij alle invoer en uitvoer,
3. aanbeveling om honden op openbare plaatsen en in bossen en velden aan de leiband te houden.

Voor meer informatie over de bestrijding van rabiës, kunnen eigenaars van dieren terecht bij hun dierenarts.
http://www.favv.be
http://www.zorg-en-gezondheid.be

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris

0475 80 04 87