Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 25 oktober 2007

Tiende editie Hollandse Nieuwe vandaag om 17:30 uur van start gegaan

op het Westergasfabriekterrein, te Amsterdam

Maya Meijer, eigenaar van de Westergasfabriek, opende het festival, dat van donderdag 25 t/m zaterdag 27 oktober haar tienjarige jubileum viert. Hollandse Nieuwe vindt plaats op verschillende locaties op het terrein van de Westergasfabriek. Alle activiteiten in het festival zijn speciaal samengesteld rond het thema: 'familie'.

Voor het kantoor van Cosmic theater / Made in da Shade ontmoetten de genodigden elkaar onder het genot van een drankje en een hapje, waarna iedereen zich aansloot in een ludieke optocht die leidde naar het festivalcentrum. Daar werd het festival officieel geopend door Maya Meijer, eigenaar van de Westergasfabriek. Na de openingsceremonie werd de openingsvoorstelling Stank van de Marokkaanse schrijver Shishunk, gepresenteerd. Het werk van Shishunk (alias voor Ahmed Aynan) roept vaak heftige reacties op, zoals bij de afgelasting van zijn theaterstuk Het zijn allemaal flikkers bij de tv, dat uit angst voor represailles daags na de moord op Theo van Gogh niet werd opgevoerd. Stank werd geregisseerd door Karim Traïdia en is nog te zien op zaterdag 27 oktober 20.30 uur tijdens het Hollandse Nieuwe Festival.

Na de openingsvoorstelling vond de uitreiking plaats van de Cosmic Award. De Cosmic Award 2007 werd door Cosmic theater/Made in da Shade aan Nel Lekatompessy en Anis de Jong toegekend voor de niet aflatende inzet waarmee dit duo al jaren aan het Nederlands theater bijdraagt. Anis de Jong en Nel Lekatompessy zijn al meer dan 25 jaar bezig om theater vanuit een Molukse achtergrond in Nederland een gezicht te geven. Met de door hun opgerichte theatergroep Delta werken zij aan herkenbare en prikkelende voorstellingen die theaterbezoekers, Moluks en Nederlands, een beeld geven van de thema's die in de Molukse samenleving spelen. Minister Ronald Plasterk van OcenW reikte de Cosmic Award uit.

Aansluitend aan de uitreiking van de Cosmic Award presenteerde Theatergroep Delta een deel uit hun muziektheatershow Indo? Rock!, over een veelal onbekend of niet erkend stukje vaderlandse popgeschiedenis.

De stukken van de jonge schrijvers en makers zijn nog te zien tot en met a.s. zaterdag 27 oktober op het Westergasfabriekterrein. Daarnaast biedt het festival iedere avond een aflevering van de nieuwe hilarische comedy Camp Holland die speciaal voor Hollandse Nieuwe werd bewerkt voor theater; vinden er dagelijks aan een speciaal daarvoor ingerichte keukentafel, gesprekken plaats (o.a. geleid door Hanneke Groenteman) waarbij schrijvers en makers van het festival zullen aanschuiven; en zijn er de Night Shifts met live-optredens en een tangosalon. Het afsluitende slotfeest staat in het teken van de uitreiking van de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs, Hollandse Nieuwe Makersprijs (uitgereikt door de Wethouder van Cultuur van Amsterdam, Caroline Gehrels) en de Hollandse Nieuwe Publieksprijs (uitgereikt door Sylvana Simons). Met live-optredens van Joy Wielkens, Senna, band Harto & Friends, Manoushka Zeegelaar Breeveld, DJ LoveSupreme en DJ Mad10.

Hollandse Nieuwe is het visitekaartje van Cosmic theater/Made in da Shade en draagt bij aan de ontwikkeling van nieuw cultureel divers theaterrepertoire en talent. Al tien jaar zorgt het festival ervoor dat cultureel diverse schrijvers en acteurs met hun werk een weg vinden naar de Nederlandse podia.

Meer info over Hollandse Nieuwe: www.hollandsenieuwe.nl

Foto: Uitreiking Cosmic Award aan Anis de Jong en Nel Lekatompessy door Minister Ronald Plasterk
(credits foto: Jean van Lingen)

Meer foto's zijn te downloaden van www.hollandsenieuwe.nl (zie optie PRESS)

Voor de redactie: Neem voor meer informatie over beeldmateriaal en aanvragen voor interviews contact op met Tamara Keasberry (tamara@cosmictheater.nl) / 06 - 414 85 982. Of kijk (ook voor beeldmateriaal) op de website: www.hollandsenieuwe.nl