Socialistische Partij

Nieuwe taxitarieven niet uitvoerbaar


25-10-2007 * De nieuwe tarieven voor de taxi's zijn niet uitvoerbaar omdat de taximeters deze niet goed kunnen registreren. De SP wil opheldering van staatssecretaris Huizinga waarom ze toch deze nieuwe tarieven door wil zetten. SP-Kamerlid Emile Roemer: "De nieuwe taxitarieven hebben erg veel negatieve gevolgen voor klanten en chauffeurs. Nu blijken ze ook nog eens onuitvoerbaar te zijn. Voordat de taxichaos nog verder toeneemt, wil ik bij de staatssecretaris op uitstel of afstel aandringen."

De grootste taxicentrale (Taxi Centrale Amsterdam) adviseert haar chauffeurs om op 1 november niet over te stappen op de nieuwe tarieven. De taximeters werken niet voldoende en zijn bovendien niet te ijken met de nieuwe tariefstructuur, wat wel verplicht is. Wanneer de chauffeur gaat rijden wordt de eerste aanslag van ¤ 7,50 in stappen verhoogd met gemiddeld ¤ 0,40. Na 200 meter blijft de meter dan 1800 meter lang op ¤ 7,90. Dit terwijl de eerste 2 kilometer het tarief niet zou mogen stijgen. TCA wil deze oplichting van de klanten en mogelijke ruzies hierover voorkomen en bouwt haar taximeters niet om tot het nieuwe tarief.

Vorige week gaven de regeringspartijen aan de nieuwe taxitarieven graag in te willen voeren. Dit ondanks dat deze nieuwe tarieven zullen leiden tot veel discussie tussen klant en chauffeur en veel duurdere korte ritjes. Roemer: "Nu blijkt dat deze nieuwe tarieven niet uitvoerbaar zijn, verwacht ik meer steun voor mijn voorstel tot betere taxitarieven." De SP wil begin volgende week opheldering hierover van de staatssecretaris.