Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Stadsdeel Zuidoost krijgt eerste Cruyff Court

Onlangs heeft het dagelijks bestuur besloten om een Cruyff Court aan te leggen in de wijk Gein. De plek voor deze Cruyff Court is het schoolplein van het scholencluster de Knotwilg en de 16de Montessori. De Cruyff Court is een kunstgras straatvoetbalveld voor jongeren en scholieren uit de buurt. Het veld moet jongeren stimuleren om meer te bewegen. Naar verwachting zullen wekelijks 200 tot 500 jongeren gebruik maken van de Cruyff Court. Medio 2008 zal de Curyff Court gereed moeten zijn.

Het kunstgras materiaal van de Cruyff Court is uitermate geschikt voor intensief gebruik. Verschillende organisaties kunnen na oplevering activiteiten voor de jeugd organiseren. Te denken valt hierbij aan activiteiten in het kader van de brede school, het sportbuurtwerk, de naschoolse opvang en mogelijk ook activiteiten van sportverenigingen uit de buurt. Deze activiteiten zullen op elkaar worden afgestemd in het project "Gein in BOS" (Buurt, Onderwijs en Sport). Dit project heeft als doel alle sportactiviteiten voor jongeren van 6 tot 18 jaar in de wijken Gein en Reigersbos te bundelen en op elkaar af te stemmen. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijker sportaanbod in deze wijken, dat weer bijdraagt aan het stimuleren van meer lichaamsbeweging voor de jongeren.

Portefeuillehouder Sport Emile Jaensch: "Zuidoost bulkt van het voetbaltalent Met deze court worden jongeren in staat gesteld om zich te ontplooien en teamgeest te ontwikkelen."

De realisatie van de Cruyff Court is mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen de Johan Cruyff Foundation, de GGD Amsterdam, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Zuidoost. Alle partijen leveren een financiële bijdrage om het kunstgras voetbalveld mogelijk te maken. De totale kosten van de Cruyff Court bedragen EUR 150.000 euro. Als alles volgens planning verloopt, zal de aanleg in het eerste kwartaal van 2008 starten.