LEI

Fusariumonderzoek publiceert in Science

26 okt 2007

Onderdeel: Plant Research International

PRI-onderzoeker Cees Waalwijk (business unit Biointeracties en Plantgezondheid) is één van de auteurs van het het artikel âThe Fusarium graminearum Genome Reveals a Link Between Localized Polymorphism and Pathogen Specializationâ, dat is verschenen in Science, volume 317 van 7 september 2007. Het is de eerste groepspublicatie namens het Fusarium International Genomics Initiative, FIGI, een wereldwijd consortium voor onderzoek op het gebied van fusarium.

Besmetting van granen met de mycotoxine-producerende fusariumschimmel kan leiden tot de ophoping van gifstoffen in veevoer en levensmiddelen. Grote opbrengstverliezen zijn het gevolg.

Belangrijkste boodschap van het artikel in Science is de vinding dat genen, die betrokken zijn bij de interactie met de plant, vooral worden aangetroffen aan de uiteinden van chromosomen. Hierdoor kan de schimmel zich snel aanpassen aan andere omstandigheden, zoals een nieuw ras.

⢠PDF van de publicatie in Science Zie het origineel

Whole genome sequencing reveals the typical features of chromosome ends such as increased recombination rates and SNP frequency in the middle of chromosome I (lower panel). These chromosomal regions also contain higher numbers of genes involved in secretion of compounds or gene likely to be involved in pathogenicity

Contact
Meer informatie:
Cees Waalwijk
cees.waalwijk@wur.nl
0317 476286