Kabinetsambitie mooier Nederland vereist structureel meer geld

26/10/2007 13:24



Neprom



PERSUITNODIGING

Voorburg, 26 oktober 2007

Kabinetsambitie mooier Nederland vereist structureel meer geld

Nederland blijft verstedelijken en met die verstedelijking blijft ook de druk op onze ruimte toenemen. Verdergaande verrommeling, verdere verslechtering van de bereikbaarheid en aantasting van natuurwaarden dreigen of worden al bewaarheid. Ondertussen blijft de krapte op de woningmarkt bestaan en dienen er 80.000 tot 100.000 woningen per jaar te worden gebouwd om die last te verlichten. Het kabinet wil Nederland mooier maken en de krapte op de woningmarkt terugdringen. Realisatie van die ambities is volgens vertegenwoordigers van grote gemeenten, provincies, wetenschap, projectontwikkelaars en corporaties alleen mogelijk wanneer het kabinet jaarlijks 1,5 tot 2,5 miljard euro extra begroot voor ruimtelijke opgaven.

Dit is de strekking van het rapport Investeren in Ruimtelijke Kwaliteit. Verenigd in de Initiatiefgroep Investeren in Ruimtelijke Kwaliteit hebben vertegenwoordigers van de grote gemeenten, provincies, wetenschap, projectontwikkelaars en corporaties, zich gebogen over onze ruimtelijke opgaven. Zij ondersteunen de kabinetsambities, maar geven in dit rapport aan dat per jaar 1,5 tot 2,5 miljard euro voor ruimtelijke investeringen op Rijksniveau moet worden gereserveerd. De woningbouwplannen en de versterking van de ruimtelijke kwaliteit van ons land zijn niet haalbaar met de huidige budgetten.

De Initiatiefgroep heeft in het rapport Investeren in Ruimtelijke Kwaliteit een eerste aanzet gedaan voor herschikking en verhoging van de ruimtelijke investeringsbudgetten. Hiermee willen de leden van deze groep de discussie over onze ruimtelijke inrichting op de agenda zetten.

Dit rapport wordt op woensdag 31 oktober behandeld in Sociëteit de Witte aan het Plein 24 in Den Haag. De Tweede Kamerleden Roos Vermeij (PvdA), Ruud van Heugten (CDA) en Helma Neppérus (VVD) geven hun reactie. Gespreksleider is voorzitter van de VROM-Raad Henry Meijdam. Het symposium vangt om 17.00 uur aan en eindigt om 19.00 uur. Leden van de pers zijn van harte uitgenodigd om bij dit debat aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden door een e-mail te zenden aan de NEPROM (bureau@neprom.nl) o.v.v. 'Symposium IIRK - mediavertegenwoordiger'. U ontvangt dan een bevestiging en routebeschrijving.

Het rapport Investeren in Ruimtelijke Kwaliteit is te downloaden via de site www.neprom.nl.





http://www.neprom.nl/webgen.aspx?p=27&o=206