NCRV

NCRV Dokument Klarendal, tranendal?

Frans Bromet volgt jongeren in probleemwijk Klarendal

Maandag 29 oktober 2007
Nederland 2, 22.50 uur

De Arnhemse wijk Klarendal is een van de veertig probleemwijken in Nederland. Het kabinet wil er een prachtwijk van maken en de NCRV legt dit proces de komende jaren vast. Om te beginnen van 21 oktober tot en met 4 november als tal van NCRV-radio- en televisieprogrammaâs en de website www.jewijk.ncrv.nl het leven in Klarendal centraal stellen, met als overkoepelend thema Durf te geloven in je wijk. De programmaâs komen vanuit Hilversum en de tijdelijke studio in Klarendal.

NCRV Dokument staat op maandag 29 oktober in het teken van het thema Durf te geloven in je wijk. Documentairemaker Frans Bromet gaat in Klarendal, tranendal? op onderzoek uit en volgt jongeren uit deze Arnhemse wijk. Tegen welke problemen lopen zij aan? Wat vinden ze eigenlijk zelf van hun Klarendal? En waaraan zouden zij het geld van minister Vogelaar besteden, als zij het voor het zeggen zouden hebben?

Bromet ontmoet in Klarendal Gökhan Tekin, ofwel GT, een aanstormend Turks-Nederlands rap-talent. Hij is geboren in Turkije en woont sinds zijn 3e in Nederland. GT is opgegroeid in probleemwijken: eerst in Spangen (Rotterdam) en later in Klarendal, waar hij nu alweer tien jaar woont, samen met zijn moeder. Hij doet een opleiding Sociaal Cultureel Werk en wil later jongeren in probleemwijken helpen. Om ze terug te brengen in de maatschappij. Want GT beseft dat de slechte invloed van de straat groot kan zijn.

Ook ontmoet Bromet de elfjarige Samantha Slangewal; ze heeft ADHD en OCDD (benauwdheid met astma-aanvallen). Samantha komt uit een rasechte Klarendalse, muzikale familie. Ze heeft een mooie stem en zingt graag uit volle borst mee met Hollandse smartlappen, het liefst van Charlène en Corry Konings. Samantha's moeder heeft een uitstekend idee om het geld van minister Vogelaar te besteden: het opnemen van Samantha's eigen, Nederlandstalige CD.

Klarendal, tranendal? is geproduceerd door Bromet & dochters in opdracht van de NCRV.