Gemeente Oldebroek


Kulturhus De Talter bijna klaar

Waar kom je het tegen, een badmintonvereniging, een muziekschool én een peuterspeelzaal onder één dak? Precies, in het nieuwe Kulturhus De Talter in Oldebroek. Na lang overleg startte de gemeente in 2006 met de bouw van het nieuwe onderkomen. En nu is het bijna klaar. Begin volgend jaar verhuizen de ´bewoners´ naar hun nieuwe stek. En dan heeft ook de kern Oldebroek een eigen 'dorpshuis'.

Voor iedereen
Kulturhus De Talter moet dé ontmoetingsplek worden voor inwoners van de kern Oldebroek. Ze kunnen er terecht voor maatschappelijke voorzieningen, zoals de ouderenadviseur en maatschappelijk werk. Maar ook voor muziek en sport en activiteiten voor de jeugd en senioren. Samenwerken is het sleutelwoord. De deelnemende organisaties en verenigingen huren dan ook niet zomaar een deel van het pand, maar werken er ook samen. Zo hebben oud en jong elk hun eigen plek, maar delen zij een computerruimte. Ook richten de bibliotheek, maatschappelijk werk en de gemeente in de ontmoetingsruimte samen een informatiecentrum in. Mét een leestafel waar iedereen kan aanschuiven.

Bestuur

Dit najaar draagt de gemeente het Kulturhus en het beheer daarvan over aan de Vereniging Kulturhus De Talter. Het bestuur van de vereniging moet de komende maanden nog het nodige werk verzetten om ervoor te zorgen dat het Kulturhus volgend jaar goed van start kan gaan. Zo wordt binnenkort een bedrijfsleider benoemd en zoekt het bestuur naar sponsors en fondsen voor de inrichting. De eerste toezeggingen zijn inmiddels binnen.

Opening
In oktober namen de nieuwe bewoners van het Kulturhus er alvast een kijkje. Het resultaat: allemaal tevreden gezichten. Toch moeten ze nog even wachten op de verhuizing naar hun nieuwe stek. In december van dit jaar wordt het Kulturhus opgeleverd. Dan hebben de huurders nog anderhalve maand om hun onderkomen in te richten. In februari wordt het Kulturhus officieel geopend. Overigens hoeven niet alle participanten te verhuizen. De sportverenigingen blijven de sportzaal van het Kulturhus gebruiken. Ook de scholen gebruiken de sportzaal weer. De bibliotheek blijft op zijn vertrouwde plek aan de overkant van het plein.

Meer weten?
Voor meer informatie over Kulturhus De Talter kunt u terecht op www.detalter.nl. Ook passeren de participanten van het Kulturhus binnenkort de revue in een artikelenserie van de Huis aan Huis.

Kulturhus
Het Kulturhus (spreek uit Kultuurhuus) komt oorspronkelijk uit Denemarken, maar ook Nederland telt er inmiddels een groot aantal. Het idee van het Kulturhus is om maatschappelijke voorzieningen, informatie en dienstverlening onder te brengen onder één dak. De deelnemende instellingen delen één gebouw en werken daarin ook samen.

De participanten van Kulturhus De Talter

· bibliotheek Novetheek

· muziekvereniging Concordia

· jeugdwerk JO

· gymvereniging SOS

· volleybalvereniging Blauw Wit

· Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe

· ouderenadviseur

· muziekschool Noordwest Veluwe

· Stichting Open Ouderenwerk Oldebroek

· peuterspeelzaal ´t Mierennest

· badmintonvereniging Bavero