Productschap Margarine


Home

30.10.2007

Alleen gecertificeerde palmolie voor duurzame elektriciteit

Projecten die gebruik maken van palmolie voor de productie van duurzame elektriciteit komen alleen voor subsidie in aanmerking indien de palmolie (RSPO-)gecertificeerd is. Dat hebben de betrokken ministers per brief aan de Kamer laten weten.

Ze geven daarmee aan hoe het kabinet uitvoering wil geven aan de motie (Kamerstukken II, 2006/07, 30 305, nr. 30) van mevrouw Spies c.s.. Deze voorwaarde zal worden opgenomen in de opvolger van de MEP, de subsidieregeling duurzame energie (SDE), die thans wordt voorbereid. De ministers stellen in hun brief dat zij vanwege de zorg met betrekking tot tropische bossen en veenbossen ervoor zullen kiezen om voorlopig palmolie uit te sluiten, in afwachting van RSPO-gecertificeerde palmolie. Over de CO2-tool wordt gesteld dat deze nog niet voldoende robuust is om daadwerkelijk sturing te kunnen geven. Dit betekent dat er nog geen adequate CO2-voorwaarde gesteld kan worden.

MVO verwacht dat de uitwerking van de bepalingen en condities waaronder de SDE-regeling zal gaan functioneren, nog voor het einde van dit jaar zal worden afgerond.