Productschap Margarine


Home

30.10.2007

Overheidsvisie biobased economy gepresenteerd

De ministeries van LNV, VROM, EZ, V&W en OS hebben een gezamenlijke visie op de bio-based economy in de energietransitie gepresenteerd. De overheidsvisie , met de titel "De keten sluiten", beschrijft hoe de Nederlandse overheid de omslag wil begeleiden naar een maatschappij die minder afhankelijk is van aardolie. De bio-based economy moet zich richten op de non-food toepassingen. In de visie ligt de focus op de toepassing van biomassa voor energietoepassingen en in mindere mate voor andere toepassingen zoals chemicaliën.

Het werkprogramma Schoon en Zuinig van het Kabinet is de vertaling van het Regeerakkoord in CO2-doelstellingen per sector. Het adresseert de bio-based economy op verschillende plaatsen. De visie is tevens geïnspireerd op de het Groenboek Energietransitie van het Platform Groene Grondstoffen. De visie presenteert een beleidsagenda, dat zal samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en NGO's worden uitgewerkt. De beleidsagenda bestaat uit 4 onderdelen:
1. Efficiënter gebruik van biomassa door middel van bioraffinage
2. Duurzame Productie Biomassa Wereldwijd met name in het licht van de mogelijkheden voor de teelt van energiegewassen in ontwikkelingslanden

3. Stimuleren van de productie van groen gas en duurzame elektriciteit onder andere via het transitiepad Bioelektriciteit
4. Marktontwikkeling onder andere door als overheid te fungeren als launching customer om zo een basisvraag in de markt te zetten die verdere product- en marktontwikkelingen kan stimuleren. Voorbeelden uit de MVO-industrie zijn milieuvriendelijkere smeermiddelen, verven en coatings op basis van plantaardige olie en biobrandstoffen.

"Door inzet van biomassa kan de uitstoot van broeikasgassen worden verlaagd. Ook kan de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen worden verkleind en kan gebruik van biomassa leiden tot nieuwe economische kansen", aldus het rapport. Gezien de kansen en risico's die de bio-based economy biedt, acht de overheid het haar taak om op een aantal gebieden actief te zijn. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van de productie van duurzame biomassa, technologieontwikkeling (zoals de ontwikkeling van tweede-generatietechnologieën), marktontwikkeling en logistiek. De overheid ziet bij de ontwikkeling naar een bio-based economy kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Die kansen liggen vooral in hoogwaardige toepassingen, waarbij verschillende producten tegelijkertijd uit biomassa worden geproduceerd (coproductie)", aldus het rapport.

MVO is verheugd met de aandacht van de overheid voor de mogelijkheden die agrarische grondstoffen bieden. Het is daarbij van belang om een integrale benadering na te streven en zich niet te beperken tot een product of toepassing. Het concept van bioraffinage moet er op gericht zijn om de diverse componenten waaruit een gewas is opgebouwd tot waarde te brengen. In feite is dat niet nieuw en is de huidige agrarische industrie al een voorbeeld van bioraffinage met de gelijktijdige productie van halffabrikaten en eindproducten voor toepassingen als voeding, diervoeder en technische producten. De uitdaging waar overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten voor staan is om in de productieketen technologie te ontwikkelen die grondstoffen en producten leveren die een alternatief bieden voor de business as usual op basis van bestaande niet-biobased grondstoffen of zelfs een meerwaarde bieden en die een acceptabele opbrengst genereren voor alle betrokkenen in de productieketen, niet in de laatste plaats de boeren.

Bovendien hoopt MVO dat de ontwikkelingen op het gebied van de biobased economy ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de onduidelijkheden rond het afvalbeleid waarbij bepaalde bijproducten van de verwerking van gewassen al te gemakkelijk als afval worden bestempeld terwijl ze het essentiële biobased alternatief vormen voor fossiele grondstoffen. Een transitie in de productieketen die afwijkt van de structuren die we kennen vraagt daarom ook in een transitie in wetgeving die met inachtneming van de milieu- en veiligheidsnormen de realisatie van een biobased economy verder faciliteert.