B EN W BERICHTEN 2007 - 40 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 30 OKTOBER

Burgemeester

1. (30-10) Het college van B en W heeft ingestemd met de opheffing van de gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Randstad per 31 december 2007. De samenwerking in de Randstad krijgt een vervolg in het kader van het Rijksprogramma Randstad Urgent.

2. (30-10) Het college heeft de 1e begrotingswijziging 2007 van de gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) besproken. Het college zal het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio informeren over zijn bevindingen.

3. (30-10) Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie van de inzet van de Wet BIBOB 2006 en besloten de aanbevelingen daaruit over te nemen. De evaluatie wordt ter kennisname naar de gemeenteraad gestuurd.

4. (30-10) Het college heeft ermee ingestemd dat op vrijdag 23 november in de Burgerzaal van het stadhuis de uitreiking van de drs. H.H. Horsting-prijs plaatsvindt. Die wordt toegekend aan mensen die zich in de stijl van de naamgever van de prijs uitzonderlijk, succesvol en onbaatzuchtig inzetten voor de Rotterdamse samenleving vooral op historisch, cultureel en/of maatschappelijk gebied en daarbij hun professionele netwerken inzetten. Verder wordt deze dag het Rotterdams Jaarboekje 2007 aan mevrouw drs. Jantje Steenhuis (Gemeente Archief Rotterdam) overhandigd en wordt de website '104 Rotterdamse Jaarboekjes' officieel gepresenteerd. De burgemeester zal hierbij als gastheer optreden.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (30-10) Het college heeft het inhoudelijke concept voor een urban culture podium vastgesteld. Wat Rotterdam nodig heeft is een centrale plek (met satellieten in de wijk) waar jongeren actief hun 'urban lifestyle' kunnen uitdragen. Dat betreft een mix van stromingen en activiteiten voor en door grootstedelijke jongeren, zoals; muziek, theater, street art, dans, mode, design, media, stand-up comedy en spoken word. Het accent ligt hierbij op talentontwikkeling en cultureel ondernemerschap. Het college heeft binnen en buiten het centrum locaties op het oog voor de Urban Culture programmering. De programmering start nog dit seizoen op bestaande podia en in de wijken. De stichting Jongerenhoofdstad (Rotterdam European Youth Capital) is verantwoordelijk voor de programmering van Urban Culture tot en met eind 2009.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (30-10) Het college van B en W heeft het definitieve Uitvoeringsprogramma Bodemsanering Rotterdam vastgesteld. Het Uitvoeringsprogramma geeft inzicht in de planning en voortgang van de onderzoeken en saneringen. Met het Rijk zijn hierover in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005 - 2010 afspraken gemaakt. Met deze gegevens kan worden beoordeeld of de aanpak van de bodemverontreiniging in Rotterdam op schema ligt. In het programma wordt ook ingegaan op recente wettelijke en beleidsmatige veranderingen en de gevolgen die deze voor Rotterdam kunnen hebben. Het Uitvoeringsprogramma zal conform art. 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht worden gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen dan nog eventueel bezwaren indienen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (30-10) Het college heeft zijn standpunt vastgesteld over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Schieveen. Ook heeft het college een besluit genomen over een nieuwe koers om alsnog tot de gewenste ontwikkeling van de Schieveense polder te komen. De Raad van State heeft eerder het bestemmingsplan vernietigd omdat de integrale gebiedsontwikkeling pas na 10 jaar kan worden gerealiseerd. Dat is volgens de RvS een te lange termijn om in een bestemmingsplan vast te leggen. Omdat de Raad van State echter geen inhoudelijk oordeel gegeven heeft over het bestemmingsplan, is de intentie om een natuur- en businesspark te ontwikkelen in de Schieveense polder niet geraakt. Het plan is en blijft volgens het college een belangrijke impuls voor de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van de stad. De bezwaren van de Raad van State worden ondervangen doordat de verschillende ontwikkelingsgebieden binnen de plangrenzen kleiner worden, waardoor het plan eerder gerealiseerd kan worden. Het is de bedoeling om het nieuwe bestemmingsplan begin 2009 aan de gemeenteraad voor te leggen.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (30 -10) Het college heeft het gewijzigde beleidskader Stages vastgesteld. Eerder was gebleken dat ook vmbo-leerlingen langer dan 12 weken stage lopen binnen het concern. Het beleidskader bevat nu een passage over de vergoeding voor deze stagiaires.

2. 30-10) Het college heeft conform het advies van de Algemene Bezwaarschriften Commissie, de bezwaren tegen een ontslagbesluit van een medewerker niet ontvankelijk verklaard, en zal het ontslagbesluit handhaven.

3. (30-10) Het college nodigt de voorzitters van de deelgemeenten uit voor een conferentie in december 2007. Tijdens deze conferentie wil het college afspraken maken met de deelgemeenten over het bereiken van de collegedoelstellingen en over de uitvoering van het gebiedsgericht werken. Het college heeft vastgesteld op welke wijze zij de uitvoering van het gebiedsgericht werken samen met de deelgemeenten wil organiseren.

4. (30-10) Het college onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van het Auditberaad over de Eindrapportage Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR). Het doel van de audit is te onderzoeken of GBR zodanig is ingericht en functioneert, dat het in staat is om nu en in de toekomst haar financiële en operationele doelstellingen te realiseren.

Schriftelijke vragen

(30 -10) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van: . De heren E.P. van Heemst (PvdA) en D. Hoogland (PvdA) over interventieteams. . De heer R.A.C.J. Simons (Leefbaar Rotterdam) over overlast door bewoners Mariniersweg. . De heer P.B. van Tijn (VVD) over de Mekka-korting. . De heer A. Bonte (GroenLinks) over de autovrije zondag. . De heren E.P. van Heemst (PvdA) en C.J. de Gruiter (VVD) over de winkelpuien op de Meent. . De heer B. van Tijn namens de gemeenteraadsfractie van de VVD over de slechte bereikbaarheid door Bavaria City Racing. . De heer A. Bonte (GroenLinks) in het kader van Dierendag.


---- --