Gemeente Wageningen

Luierinzameling stopt

De verwerker van wegwerpluiers, Knowaste, is met onmiddellijke ingang gestopt met haar activiteiten. Dit betekent dat er geen aparte verwerking meer kan plaatsvinden van deze afvalstroom, waardoor de gemeente genoodzaakt is de aparte inzameling stop te zetten.

De Amerikaanse aandeelhouders van Knowaste hebben besloten dat recycling van gebruikte luiers in Nederland te duur is geworden. Er wordt momenteel met de bank onderhandeld over liquidatie van het bedrijf. De werknemers van het bedrijf verliezen hun baan.

De containers voor wegwerpluiers bij de kinderdagverblijven en op het afvalbrengstation zullen op korte termijn worden weggehaald. De kinderdagverblijven worden daarover door de Afvalcombinatie geïnformeerd.

Voor u als burgers betekent het dat er geen andere mogelijkheid meer zal zijn dan wegwerpluiers of overig incontinentiemateriaal weer als restafval in de grijze container te doen, waarna het zal worden verbrand in de afvalverbrandingsinstallatie van de ARN.

De gemeente betreurt deze situatie en hoopt, dat er in de toekomst weer een mogelijkheid tot verwerking van wegwerpluiers zal ontstaan.