Politie trekt lessen uit duizend huiselijk geweld incidenten

30/10/2007 07:00



VTS Politie Nederland



Als sluitstuk van vijf jaar gerichte aanpak van huiselijk geweld heeft de politie 1000 incidenten huiselijk geweld geanalyseerd. Daaruit zijn voor de politie en andere instanties lessen getrokken voor het verbeteren van de aanpak. Organiseer 'bemoeizorg', dicht op de betrokken daders en slachtoffers werken aan een verbetering van de situatie, luidt het advies van de politie aan betrokken partners in de aanpak.

Voor de derde maal in vijf jaar heeft de politie in samenwerking met het onderzoeksbureau Beke de omvang, aard, achtergrondkenmerken en aanpak huiselijk geweld onderzocht. Nieuw in deze rapportage - 'Met de deur in huis'- is een representatieve steekproef van duizend incidenten. Uit de analyse zijn conclusies en aanbevelingen voortgekomen voor het verbeteren van de aanpak.

De aandacht vanuit overheidspartijen en hulpverleners voor het geweld achter de voordeur is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Toch blijkt uit de analyse dat er bij relatief veel incidenten niet gesproken kan worden van een daadwerkelijke aanpak. Dit ondersteunt enerzijds de noodzaak tot invoering van het preventief huisverbod (wet huisverbod), anderzijds het intensiveren van de 'bemoeizorg' rond huiselijk geweldplegers, de slachtoffers en de eventuele kinderen. De politie denkt dat een deel van de oplossing gevonden kan worden door ketenpartners fysiek bij elkaar te zetten in het zogenaamde 'veiligheidshuis' dat het Ministerie van Justitie overweegt landelijk door te voeren. Binnen dit knooppunt kan casusoverleg huiselijk geweld de spil vormen in de ketenaanpak waarbij de gemeente haar regierol stevig oppakt.

Uit de onderzochte zaken blijkt dat een op de drie daders opnieuw in de fout gaat. Recidiveaanpak zal door alle ketenpartners met voorrang opgepakt dienen te worden. De politie pleit in dit verband voor casusregie waarin het gehele gezin vanuit de hulpverlening wordt gevolgd, wat een versnipperd hulpaanbod - zoals nu vaak gebeurt - kan voorkomen. De politie is tevens voorstander van de inzet van 24-uurs interventieteams van hulpverleners. Deze teams komen ter plaatse om direct tijdens de crisis een hulpaanbod voor het hele gezin, met bijzondere aandacht voor kinderen, te doen als vervolg op het politieoptreden. In Groningen, Venlo en Amsterdam zijn reeds positieve ervaringen met dit type interventie opgedaan.

Binnen haar eigen gelederen ziet de politie verbeteringen mogelijk op het terrein van de intake van huiselijk geweld incidenten. Zo is gebleken dat 62% van de incidenten telefonisch worden gemeld. Een juiste wijze van doorvragen en registeren is van groot belang voor het succesvol starten van een (keten) aanpak. Tevens pleit de politie voor het intensiever lering trekken uit sepotzaken en het opzetten van vervolgonderzoek naar de aangiftebereidheid van huiselijk geweld.

De politie registreerde in 2006 ruim 63.000 incidenten huiselijk geweld. Een toename van ruim 6000 incidenten (9.9%) t.o.v. 2005. Van alle 100 mishandelingen die de politie in 2006 registreerde vonden er 25 in de huiselijke sfeer plaats. Daarmee is mishandeling de meest voorkomende vorm (40%), gevolgd door bedreiging en huiselijke twist. Vrouwen vormen de grootste categorie (83%) als het gaat om slachtofferschap, mannen blijven de grootste verdachtengroep (90%). Het aantal aanhoudingen ten opzichte van het aantal aangiften steeg licht in 2006 van 60% naar 64,4%. De korpsen hielden ruim 15.621 verdachten aan.

De Raad van Hoofdcommissarissen faciliteert van 2008 tot en met 2011 een nieuw programma waarin naast het verder verstevigen van de politieaanpak ook de invoering van de nieuwe wet preventief huisverbod binnen de politie een belangrijke plaats krijgt. Projectleider commissaris Gerda Dijksman, die vijf jaar de politieaanpak verbeterde, geeft het stokje over aan commissaris Mariëtte Christophe.





http://www.politie.nl