Provincie Noord-Holland

Streekplanactualisatie: golfbaan en woningbouwlocaties bij Amstelveen en strandpaviljoens

30-10-2007

GS willen het mogelijk maken dat strandpaviljoens langs delen van de kust in Noord-Holland het hele jaar open zijn. Als PS hiermee akkoord gaan, kunnen kustgemeenten het initiatief nemen voor één of meerdere van deze zogenaamde jaarrondstrandpaviljoens.

De provincie geeft de voorwaarden aan, de gemeenten nemen het besluit over wel of niet verruimen van de mogelijkheden op hun stranden, exacte locaties en aantallen paviljoens. Dat blijkt uit de actualisatie van de beide provinciale streekplannen, waarin GS ook een voorstel doen over onder meer de golfbaan en woningbouw bij Amstelveen.

We willen deze jaarrondpaviljoens op delen van het strand toestaan, zodat het strand en de kustplaatsen meer bezoekers trekken. Van de andere kant willen we bewaken dat natuur en milieu op het strand niet verder worden aangetast. Maatwerk dus, aldus Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening. GS stellen daarom voor twee zones in te stellen. De nee-zone, waarin geen jaarrondpaviljoens zijn toegestaan, zoals bij stilte- en natuurgebieden. En de ja, mits-zone waar de strandpaviljoens het hele jaar open mogen blijven. Deze zones sluiten aan bij al bestaande bebouwing en zijn bereikbaar per auto en/of fiets. Voorwaarde is dat er geen belemmeringen zijn op het gebied van veiligheid (waterkering), natuurbelang, geluidsoverlast e.d.

Golfbaan en woningbouw bij Amstelveen

De gemeente Amstelveen wil een golfbaan realiseren in de Bovenkerkerpolder. Het is een omstreden plan, dat zowel veel voor- als tegenstanders kent. GS hebben besloten de aanleg van de golfbaan planologisch mogelijk te maken. Het past binnen het provinciale beleid voor landschap en recreatie. Er moet dan wel worden voldaan aan een aantal strikte voorwaarden, zodat het karakter van dit deel van het Groene Hart behouden blijft. Zo is alleen kleinschalige bebouwing toegestaan die direct is gerelateerd aan het golfen, moeten omvang en aard van de parkeervoorzieningen en lichtmasten hier rekening mee houden, moeten kavelpatronen zoveel mogelijk worden gehandhaafd en moet de golfbaan voor wandelaars, fietsers en ruiters toegankelijk zijn.
Dit betekent dat het plan moet worden aangepast. Amstelveen kan vervolgens een verklaring van geen bezwaar aanvragen bij de provincie, waarbij de provincie het plan zal toetsen.

GS hebben ten aanzien van de Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder besloten om alleen een wijziging door te voeren voor het noordelijk deel van de Legmeerpolder. Dit gebied wordt nu definitief aangewezen als woningbouwlocatie. Voor het overige deel van de polder en de Bovenkerkerpolder blijft het streekplanbeleid zoals vastgesteld in 2003 gehandhaafd. GS erkennen het probleem van de planologische belemmeringen en zullen hierover voor heel Noord-Holland met een voorstel komen bij de structuurvisie.

Overige besluiten

Met de actualisatie van de streekplannen voor het noordelijk en zuidelijk deel van Noord-Holland, spelen GS in op een aantal actuele ontwikkelingen en worden de streekplannen beter afgestemd op de Nota Ruimte van het Rijk. Naast de strandpaviljoens en golfbaan en woningbouw bij Amstelveen, doen GS ook een voorstel aan PS over de ruimtelijke reservering voor een nieuw hoogspanningslijn die van Beverwijk, via Haarlemmermeer, naar Zoetermeer gaat lopen. GS gaan ervan uit dat een groot deel van het tracé ondergronds wordt aangelegd. Ook stellen GS voor diverse planologische grenzen op te nemen en aan te passen. Zo wordt op een aantal plekken de rode contour (de grens tussen stedelijk en landelijk gebied) gewijzigd. Verder hebben GS diverse maatregelen opgenomen om de kwaliteit van het landschap te versterken.

Het ontwerp voor de herziening heeft ter visie gelegen, naar aanleiding van de reacties hebben GS de herziening op onderdelen aangepast. Zo was in het oorspronkelijke voorstel over de jaarrondpaviljoens nog sprake van drie zones. Na overleg met gemeenten en andere belanghebbenden, is dit voorstel aangepast. Het is waarschijnlijk de laatste aanpassing van het streekplan. Het ruimtelijk beleid van de provincie wordt na invoering van de nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening vastgelegd in een structuurvisie waarover GS en PS naar verwachting in 2009 een besluit nemen.

Vervolg

Alle indieners van de zienswijzen krijgen bericht over het GS-besluit en de afwegingen die hierbij zijn gemaakt. U kunt de stukken hieronder downloaden.
De commissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken behandelt op 1 november de streekplanherziening, met uitzondering van het voorstel over de Bovenkerker- en Legmeerpolder. Dat wordt later besproken. PS nemen over dit deel van de herziening op 19 november een besluit. De behandeling van het voorstel over de Bovenkerker- en Legmeerpolder in de statencommissie vindt, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet op 7 november, maar op 3 december plaats. Naar verwachting zullen PS hierover op 17 december een besluit nemen. Circa twee weken later treedt de herziening in werking.

Downloaden bestanden
De kaarten die horen bij het besluit kunt u hieronder downloaden als ZIP-bestand. In een ZIP-bestand worden (een of meer) bestanden gecomprimeerd. Hierdoor wordt de downloadtijd zo kort mogelijk. Om de in een ZIP-bestand ingepakte bestanden te kunnen uitpakken heeft u een ZIP-programma nodig. Zo'n programma vindt u bijvoorbeeld op www.winzip.com