D66

Maak Nederland klaar voor de toekomst: hervorm de arbeidsmarkt

30 oktober 2007

De huidige arbeidsmarkt sluit outsiders buiten en leidt tot een lagere economische groei, zo constateert Tweede kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) vandaag in De Volkskrant. In het artikel bekritiseert ze de dogmatische en onrealistische houding van FNV, CNV, PvdA en SP die geen enkel voordeel zeggen te zien in een modernisering van de arbeidsmarkt.

Koser Kaya: "De vakbonden, SP en PvdA willen vasthouden aan de verzorgingsstaat van 50 jaar geleden. Ik pleit ervoor vooruit te kijken en het systeem zo te hervormen dat iedereen meedoet: een participatiestaat."

Als een bedrijf in de rode cijfers komt, worden mensen met een tijdelijk contract er als eerste uitgegooid. Of er wordt een sollicitatiestop ingesteld. In beide gevallen kun je je afvragen of alle werknemers die binnen het bedrijf blijven, beter zijn dan de jonge werknemers en de sollicitanten.

Outsiders (nieuwe mensen op de arbeidsmarkt), zeker als ze net van een opleiding afkomen, brengen de nieuwste technologieën met zich mee en zijn creatief, energiek en gedreven om nieuwe ideeën uit te werken. Nederlandse bedrijven reorganiseren door het starre ontslagrecht bovendien vaak later dan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waardoor innovatie uitblijft. Hiervoor zou iets te zeggen zijn, wanneer de banen definitief behouden zouden blijven, maar de ontslagen volgen uiteindelijk toch nog. De huidige regels leiden dus niet tot het behoud van banen, maar tot een langere onzekerheid voor werknemers, een verlening van de lijdensweg van werkgevers en tot lagere economische groei.

De huidige starheid op de arbeidsmarkt zorgt er dus voor dat Nederland veel inkomsten misloopt, wat er samen met de vergrijzing en de verhoging van de overheidsuitgaven door minister Bos (Financiën, PvdA) toe leidt dat veel voorzieningen, zoals de onderwijs- en zorguitgaven, onder druk komen te staan.

Koser Kaya: "De vakbonden, PvdA en SP moeten kiezen. We kunnen niet aan de ene kant alle moderniseringen blokkeren en aan de andere kant ook nog eens meer geld uitgeven. Dit beleid houdt niet lang stand."
* Lees het hele artikel.